Foto: F64
Aktualizējot Latvijas svarīgākos uzdevumus valsts attīstībā trešdien, 27. janvārī, portālā "Delfi" bija iespējams skatīties paneļdiskusiju "Latvijas mērķi Eiropas Savienībā: nākamie 15 gadi" ar Valsts prezidenta Egila Levita, Latvijas Bankas prezidenta Mārtiņa Kazāka un Saeimas Eiropas Lietu Komisijas priekšsēdētājas Vitas Tēraudas dalību, ko moderēs Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Daunis Auers.

Auers diskusijas dalībniekus stundas garumā iztaujāja gan par tautsaimniecības attīstību, tostarp Covid-19 krīzes ietekmi, demokrātijas stiprināšanu saistībā ar notikumiem Eiropā un pasaulē, gan par lauku reģionu potenciālu, valsts drošības stiprināšanu un citiem nozīmīgiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka klajā nācis pārskats par tautas attīstību 2019/2020 "Latvijas Eiropeizācija", ko izdevis LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūts un kas veltīts tam, kā dalība Eiropas Savienībā (ES) ietekmējusi Latvijas valsti, ekonomiku un sabiedrību.

"Lai gan sabiedrībā notikusi plaša mēroga pārorientācija eiropeisko vērtību virzienā, Latvijas dalība ES nav panākusi būtiskas pozitīvas pārmaiņas cīņā pret valstī iesīkstējušo nabadzību, nevienlīdzību un lauku panīkumu. Šīs problēmas var risināt tikai ar valsts reformu palīdzību, kuras jāveic valdībai," norāda izdevuma galvenais redaktors Daunis Auers.

Pārskata par tautas attīstību autori atklāj, ka ES ietekme izteikti jūtama galvenajās politiskajās institūcijās un tā veicinājusi plašu valdības modernizāciju un vispārēju pārstrukturēšanu. Izdevuma autoru vidū ir pētnieki no Latvijas Universitātes, Rīgas Ekonomikas augstskolas un Valsts prezidenta kancelejas.

Pārskats par tautas attīstību tiek izdots kopš 1995. gada, turpinot tradīciju paust neatkarīgu ekspertu viedokli par aktuālām sociālām, ekonomiskām un politiskām problēmām Latvijā no tautas attīstības perspektīvas.

Ar pārskatu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!