Foto: LETA
Pēc Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa saslimšanas ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" Slimību profilakses un kontroles cents (SPKC) izmeklēs visus deputātus un citus parlamenta darbiniekus, žurnālistiem preses brīfingā sestdien teica SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Veselības ministrijas preses brīfingā, kam bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi", saistībā ar "Covid-19" izplatību Latvijā piedalījās ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Umbraško preses brīfingā sacīja, ka Latvijā "Covid-19" pozitīvo gadījumu dinamika aug lēni, tā nepalielinās "pīķveidīgi".

Viņa sacīja, ka pašreiz tiek strādāts pie viena konkrēta gadījuma, kur saslimušais cilvēks ar akūtām elpceļu infekcijas pazīmēm nebija devies pašizolācijā. Šajā gadījumā ir ļoti liels kontaktpersonu skaits. Šīm personām jānodrošina pašizolācija un 14 dienas jāuzturas karantīnā. Viņa gan konkrētu personu nenosauca.

Perevoščikovs sacīja, ka Saeimas deputāta gadījums paziņots sestdien no rīta. SPKC ar deputātu sazinājies, noskaidrojis, kur viņš ir bijis, kāda bijusi slimības gaita, lai saprastu iespējamo inficēšanās ceļu un iespējamos kontaktus. Darba apjoms "diemžēl pašreiz ir ļoti milzīgs", sacīja Perevoščikovs.

Deputāts ir bijis ārzemēs, kaut gan "tas bija pietiekami sen", bet maksimālais inkubācijas laiks šai slimībai ir 14 dienas. Bijušas arī saslimšanas epizodes marta sākumā, un šobrīd nav iespējams pateikt, vai tā ir nepārtraukta saslimšana vai atsevišķa epizode. Deputāta sociālie un darba kontakti ir plaši, tāpēc izlemts veikt plašu izmeklēšanu un, tā kā tas ir "valsts nozīmes galvenais objekts un tie ir atslēgas cilvēki, kuri tur strādā" un nevarētu pieļaut infekcijas izplatīšanos, nepieciešams pēc iespējas ātrāk turpināt kontaktpersonu apzināšanu. Šajā situācijā SPKC sadarbojas ar Saeimas administrāciju. Tāpat ticis pieņemts lēmums izmeklēt visas personas.

Kontaktpersonas sadalītas trīs grupās – cilvēki, kas bijuši vistuvākā kontaktā, cilvēki, kam tuvs kontakts mazāk nekā divu metru attālumā un ilgāk par 15 minūtēm. Par kontaktpersonām tiek uzskatītas visas personas, kuras ilgu laiku uzturējās ar deputātu vienā telpā – sēdes, apspriešanas, un bija vienos pasākumos ar viņu. Šos kontaktus SPKC uzskata par bīstamiem. SPKC uzskata, ka visi pārējie kontakti – gadījuma, attālinātie – nav saistīti ar lielu inficēšanās risku, bet patlaban nav zināms, vai ir vēl kādi saslimšanas gadījumi Saeimā vai starp tiem cilvēkiem, kuri bija kontaktā ar deputātu. Tāpēc tiks veikta laboratoriska izmeklēšana.

Šobrīd ir skaidrs, ka visas tuvās kontaktpersonas un tās personas, kuras ilgu laiku bija vienā telpā ar viņu, ir pakļautas pašizolācijai un mājas karantīna ārsta uzraudzībā. Slimība var būt infekcioza vismaz divas dienas pirms parādās simptomi. Ja cilvēks jūtas vesels, tas nenozīmē, ka viņam nepaaugstināsies temperatūra nākamajā dienā, tāpēc piesardzības pasākumus nepieciešams veikt rūpīgi, stāstīja Perevoščikovs.

Perevoščikovs apstiprināja, ka tad, ja deputāts kontaktējies arī ar valdības pārstāvjiem un piedalījies koalīcijas partiju Sadarbības padomes sēdēs, tad pašizolēties nepieciešams arī valdības locekļiem, tostarp Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV). Kariņš sestdien tviterī paziņoja, ka ir gatavs sekot mediķu norādēm un nepieciešamības gadījumā pašizolēties.


Konkrētu personu skaitu, ar kurām kontaktējies deputāts, Perevoščikovs nenosauca, piebilstot, ka šie kontakti turpinājušies pietiekami ilgu laiku, un nevar izslēgt sekundāras saslimšanas gadījumus, par kuriem šobrīd vēl nav zināms. Tāpēc skrīnings jeb kopējā pārbaudi attiecināma uz maksimālu cilvēku skaitu, nevis tikai uz tiem, kuriem bijis tiešs kontakts. Tas ļautu noteikt saslimšanas apmēru.

Jau vēstīts, ka sestdien, 21. martā, priekšpusdienā Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš savos profilos soctīklos paziņojis, ka viņam ir pozitīvs saslimšanas ar "Covid-19" testa rezultāts, tāpēc viņš aicina cilvēkus, kas ar viņu tikušies, pārbaudīties.

Savā feisbuka profilā Kaimiņš raksta, ka "no 17. marta sakarā ar sliktu pašsajūtu es pašizolējos. Vakar nodevu analīzes, un šodien man piezvanīja par pozitīvu "Covid-19" rezultātu".

Deputāts atvainojies visiem, ar kuriem ticies 15. un 16. martā, un aicina un lūdz viņus pārbaudīties.

Saeimas deputātiem, kuri pēdējā laikā kontaktējušies ar parlamentārieti Artusu Kaimiņu būtu pašiem jāizolējas līdz turpmākajiem Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumiem, teica aptaujātie politiķi.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) aicina drošības dēļ pašlaik ievērot pašizolāciju visiem, tajā skaitā Saeimas deputātiem un darbiniekiem, kas pēdējā laikā kontaktējušies ar deputātu Kaimiņu.

Mūrniece pastāstīja, ka pēc informācijas saņemšanas par Kaimiņa saslimšanu ir sazinājusies un situāciju pārrunājusi ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV). Pašlaik tiek apzināta informācija par detaļām. Tiek gaidītas ziņas no epidemiologiem, lai noskaidrotu, kad Kaimiņš varētu būt inficējies, lai varētu saprast personu loku, ar kurām viņš ir kontaktējies un kurām nepieciešams pašizolēties, norādīja Mūrniece. Politiķe skaidroja, ka ir svarīgi uzzināt laika posmu, kad Kaimiņš varēja izplatīt infekciju, lai šo jautājumu risinātu tālāk.

Visām personām, kuras pēdējā laikā kontaktējušās ar Kaimiņu, ir jāievēro pašizolācija un jānovēro savs veselības stāvoklis, sacīja Mūrniece.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēdējā diennaktī veikts 1241 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar "Covid-19", infekcija apstiprināta 13 cilvēkiem, informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Līdz šim Latvijā kopā veikti 4446 izmeklējumi personām ar aizdomām par "Covid-19", apstiprināti 124 saslimšanas gadījumi, informēja SPKC.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!