Foto: Kadrs no video

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš atkal nofilmējis savu braucienu no Briseles ar lidsabiedrību "airBaltic", kuras darbinieki joprojām lidmašīnā nelietojot valsts valodu saziņā ar pasažieriem. Viņš sola pieprasīt skaidrot šo situāciju lidsabiedrības vadībai un Satiksmes ministrijai.

"Vakar vakarā ar aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnu atgriezos no komandējuma Briselē. Nekas nav mainījies, kopš atgadījuma maijā, kad, atgriežoties no Lisabonas, mani "savāca" policija, jo uzdevu stjuartei jautājumu – kāpēc netiek lietota valsts valoda saziņā ar pasažieriem?""Arī šoreiz valsts valoda netika lietota, un arī šoreiz stjuartei lūdzu skaidrot, kāpēc informācija pasažieriem netiek sniegta valsts valodā. Un man jau otro reizi paskaidroja, ka tāda ir "procedūra", un savas pretenzijas varu rakstīt un iesniegt kompānijas vadībai, kā arī to, ka man jau viss esot izskaidrots. Diez vai. Kaut kas tomēr bija savādāk. Šoreiz ar policiju nedraudēja, un tā pie lidmašīnas mani nesagaidīja," turpina deputāts.

Kā ziņots, Kaimiņš trešdienas, 13.maija, vakarā pēc saķeršanās ar aviokompānijas "airBaltic" stjuarti īslaicīgi paviesojies lidostas "Rīga" policijas iecirknī. Kaimiņš uzsvēra, ka policija viņu neaizturēja un uz iecirkni lidostā "Rīga" viņš esot devies brīvprātīgi, lai noskaidrotu situāciju. Parlamentārietis skaidroja, ka domstarpības radušās lidmašīnas skaļrunī atskaņotā paziņojuma valodas dēļ, kā arī tāpēc, ka viņš atteicies izdzēst lidojuma laikā uzfilmēto videomateriālu.

Kā pēc notikušā norādīja "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags, Kaimiņa lietā patlaban notiekot izmeklēšana. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "airBaltic" prioritāte ir runāt klienta valodā. Ņemot vērā, ka lidsabiedrība lido uz 60 galamērķiem, kompānijas pārstāvji mēģinot visos šajos virzienos runāt klienta valodā, ņemot vērā, ka kompānija orientējas arī uz tranzīta pasažieriem, kas ir puse no apkalpotajiem klientiem. Piemēram, "airBaltic" darbinieki kopumā pārvaldot 30 valodas, vai tā būtu somu vai lietuviešu. Ja notiek lidojums uz Pizu, tad klientam ir pieejama informācija itāļu valodā. Vanags skaidroja, ka jebkuram latviski runājošam pasažierim esot iespējams vērsties pie lidsabiedrības pārstāvja un viņam tikšot sniegta visa interesējošā informācija latviešu valodā.

Kaimiņš atklātā vēstulē "airBaltic" izpilddirektoram Martinam Gausam savukārt lūdza skaidrot sabiedrībai savu nostāju valsts valodas lietošanas jautājumā, kā arī to, kādēļ viņa eskortēšanā no lidmašīnas iesaistīta policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!