Ceturtdien, 30. aprīlī, Valsts prezidents Egils Levits vecāko klašu skolēniem lasīja lekciju "Kāpēc 4. maijs?", kas ir veltīta Latvijas neatkarības atgūšanas 30. gadadienai. Lekciju bija iespējams vērot video tiešraidē portālā "Delfi".

Prezidents stāstīja par to, kādi bija neatkarības atjaunošanas kustības mērķi un vērtības. Tāpat viņš audzēkņiem skaidroja Latvijas neatkarības atjaunošanas nozīmi Eiropas un pasaules vēsturē.

Pirms lekcijas un tās laikā skolēni Levitam varēja uzdot sev interesējošos jautājumus.

Kā vēstīts, 1990. gada 4. maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Augstākā padome noteica valsts varas "de facto" atjaunošanai pārejas periodu, kas beidzās ar Latvijas Republikas 5. Saeimas sasaukšanu.

1990. gada 4. maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs 1990. gada 4. maijā nosūtīja vēstījumu Padomju Sociālistisko Republiku Savienības (PSRS) prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām, PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!