Foto: Shutterstock

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kurš pirms Lieldienām aicināja ikvienu tautieti krāsot olas un rādīt tās citiem, pirmajā pēcsvētku dienā uzteicis latviešu māku krāsot šo auglības simbolu, sakot, ka neviena cita tauta "nestāv līdzās" tam, cik skaisti olas prot nokrāsot latviešu tauta.

Jau vēstīts, ka valsts augstākās amatpersonas pirms šā gada Lieldienām aicināja visus palikt mājās, svinēt svētkus attālināti, ievērojot valstī saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" ierobežošanai noteiktos pasākumus, kā arī "ar olām sisties", ievērojot divu metru distanci, kā arī krāsot olas, rādīt tās cits citam un "izdomāt kreatīvi un radoši", kā "sisties" attālināti.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. Otrdien, 7. aprīlī, valdība nolēma ārkārtējo situāciju pagarināt vēl uz četrām nedēļām – līdz 12. maijam, saglabājot spēkā esošos ierobežojumus.

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no 18. marta īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!