Foto: DELFI
Kādi drošības pasākumi jāievēro un kāda praktiska rīcība ir nepieciešama, lai sadzīvotu ar Covid-19 šā gada rudenī – atbildīgo iestāžu pārstāvji informē preses konferencē, kurai var sekot līdzi portālā "Delfi".

Starpnozaru preses konferencē informēja par dažādu nozaru aktualitātēm. Par epidemioloģisko situāciju un trīs drošības līmeņiem informē Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, par pakalpojumiem drošajā un daļēji drošajā vidē no 11. oktobra Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, par darba tiesiskajām attiecībām Covid-19 epidemioloģiskajā situācijā Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece Ineta Vjakse.

Par drošības pasākumu ievērošanas uzraudzību Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Zellis, kā arī par vakcināciju pret Covid-19 Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Feldmane preses konferencē sacīja, ka Latvijā vērojams straujš saslimstības pieaugums, kas arī redzams Covid-19 pacientu nonākšanā stacionāros. Viņa norādīja, ka tas drīz pārsniegs 500 stacionētos pacientus, kas nozīmē, ka tam būs arī ietekme uz veselības aprūpi kopumā.

Salīdzinot ar saslimstības rādītājiem pērn, tendence ir līdzīga, bet apsteidzot par divām nedēļām. Kā liecina VM prognozes, oktobra beigās stacionēto Covid-19 pacientu kopskaits varētu sasniegt 1500 sasirgušos, kas nozīmē, ka būtu jāpārplāno veselības aprūpes sniegšana, nodrošinot neatliekamo palīdzību, kā arī būtu ļoti būtiska ietekme uz iespēju sniegt veselības aprūpes pakalpojumus kopumā.

Apstiprinātie noteikumi, kas stāsies spēkā 11. oktobrī, paredz rāmi epidemioloģiski drošiem pasākumiem, pakalpojumiem un darba videi, sniedzot tos kādā no izvēlētajiem līmeņiem – drošajā, kur visi var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, daļēji drošajā, kur var piedalīties arī ar veiktu negatīvu Covid-19 testu, kā arī nedrošajā, kur nav zināms cilvēku statuss.

EM valsts sekretārs Edmunds Valantis informēja par režīmiem, kādos komersanti varēs sniegt pakalpojumus, kur tiks dota iespēja strādāt vairākos drošības režīmos. Tāpat viņš norādīja, ka komersantiem jāizstrādā iekšējā kontroles sistēma un pakalpojumu sniedzējiem būs noteikums pie ieejas uzrādīt, kādā drošības režīmā viņi strādā, lai klients būtu informēts "ar kādiem riskiem jārēķinās un kā jāuzvedas".

Valsts policijas pārstāvis Andris Zellis norādīja, ka policija turpinās epidemioloģisko drošības noteikumu ievērošanas kontroli, kā arī rīkos zibakcijas, piemēram, sabiedriskajā transportā veicot pārbaudes par masku lietošanu. Attiecībā par sodiem viņš norādīja, ka policija vienmēr akcentē, ka konsultē vispirms un tad tikai lemj par sodiem, ja persona apzināti neievēro un izturas nihilistiski.

Tāpat viņš sacīja, ka policija kopš 7. aprīļa ir uzsākusi nedaudz vairāk nekā 10 000 administratīvo pārkāpumu protokolus, uzsverot, ka svarīgākais uzdevums ir novērst iespējamos pārkāpumus.

NVD Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča norādīja, ka arī rudenī turpināsies pieeja būt maksimāli tuvāk cilvēka ikdienas gaitām, fokusējoties uz katras pilsētas un novada vakcinācijas pret Covid-19 aptveres veicināšanu un individualizētu iedzīvotāju uzrunāšanu.

Viņa sacīja, ka lielāks uzsvars ir uz izbraukuma vakcināciju, strādā pie vakcinācijas iespējas aptiekās, tāpat vakcinē arī ārstniecības iestādēs un ģimenes ārsti. Līdz 1. oktobrim ģimenes ārstiem ir jānoslēdz līgums ar NVD par vakcinācijas pakalpojuma sniegšanu vai jāuzrāda apliecinājums par sadarbību ar ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetiem. Šobrīd vakcinācijas pakalpojums tiek nodrošināts arī 22 tirdzniecības centros un piecu pašvaldību telpās, sacīja Juhņēviča.

Tāpat viņa informēja, ka nākamnedēļ tiks īstenots pilotprojekts, kur Līvānu novadā speciāli aprīkots autobuss dosies izbraukuma vakcinācijā pa autoveikala maršrutu un piestās tā pieturvietās, lai vakcinēties pret Covid-19 varētu cilvēki, kuri citādi nevar nokļūt līdz vakcinācijas punktiem.

Jau ziņots, ka valdība otrdien pieņēma jaunus epidemioloģisko drošības prasību noteikumus, paredzot vairumu pakalpojumu nodrošināt tikai personām ar Covid-19 sertifikātu, tāpat regulējumā atrunātas darba devēja tiesības pieprasīt darbiniekam uzrādīt Covid-19 sertifikātu un no 15. novembra paredzēta arī Covid-19 sertifikāta prasība medicīnas, izglītības un sociālās aprūpes jomā strādājošajiem.

Ministru kabineta otrdien pieņemtie noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" stāsies spēkā 11. oktobrī, bet prasība par atsevišķās jomās strādājošo pienākumu iegūt Covid-19 sertifikātu, kas apliecinātu vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu, stāsies spēkā 15. novembrī.

Valdība vēl nav vienojusies par epidemioloģiskās drošības pasākumiem tirdzniecības jomā, par ko plānots vienoties nākamnedēļ. Tādējādi joprojām ir atklāts jautājums par to, vai veikalus varēs apmeklēt ar vai bez Covid-19 sertifikāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!