Latvijā veidos lidmašīnu pasažieru datu reģistru, paredz Saeimā trešajā lasījumā atbalstītais Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likums. Reģistru pārraudzīs Drošības policija (DP) un tas neuzliks papildu pienākumus pasažieriem.

Reģistra mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi, lai novērstu valsts drošības un sabiedriskās kārtības apdraudējumus, kā arī palīdzētu apkarot smagus un sevišķi smagus noziegumus, iepriekš portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrija.

Lidmašīnas pasažieru datu saņemšana ļaus drošības iestādēm atklāt personas, kuras līdz šim nebija drošības iestāžu uzraudzības lokā, bet ir iesaistītas noziegumos, iepriekš skaidroja Saeimas Preses dienestā.

Likums paredz iekļaut pasažieru datus reģistrā, kuru pārraudzīs DP. Reģistrā tiks iekļauti dažādi dati par personu, galvenokārt informācija, ko cilvēks sniedz, pērkot lidmašīnas biļeti.

Tāpat reģistrā būs redzamas, piemēram, pie izlidošanas pieejamās ziņas par pasažiera nododamo bagāžu un valsts robežas šķērsošanas vieta, caur kuru pasažieris ieceļos Latvijā.

Aviokompānijām būs pienākums ne agrāk kā 48 stundas un ne vēlāk kā 24 stundas pirms paredzētā izlidošanas laika, kā arī tūlīt pēc tam, kad vairs nav iespējama personu iekāpšana vai izkāpšana no lidmašīnas, nosūtīt datus automatizētai iekļaušanai reģistrā.

Ar reģistra datiem pēc tiesneša piekrišanas drīkstēs strādāt drošības iestādes, policisti, robežsargi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī Finanšu un Muitas policijas pārvaldes.

Gadījumos, kad būs jārīkojas nekavējoties, lai novērstu teroraktu vai reālu personas dzīvības apdraudējumu, datus varēs izsniegt bez tiesneša piekrišanas.

Tāpat informāciju par pasažieru datiem drīkstēs sniegt arī ārvalstu dienestiem noziegumu novēršanai.

Kā redzams Saeimas veidotajā video, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Kārlis Seržants (ZZS) mierina, ka datubāze nebūs pieejama svešiniekiem. Tās dati kalpos, lai atklātu sevišķi smagus un valstij un iedzīvotājiem bīstamus noziegumus – terorismu, ieroču un cilvēku tirdzniecību.

Kā skaidro Seržants, pasažieriem nebūs papildu neērtību, aviokompānijām gan slogs būs nedaudz lielāks. Šāds reģistrs darbojas jau vairākās valstīs, tostarp ASV un Austrālijā.

Plānots, ka likums stāsies spēkā 3. aprīlī.

Aviokompānijām pasažieru dati būs jāsāk iesniegt reģistrā ne vēlāk kā līdz šā gada 1. septembrim.

Ziņots, ka likums ir izstrādāts, par pamatu ņemot Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu par pasažieru datu reģistra datu izmantošanu teroristu nodarījumu un smagu noziegumu novēršanai, atklāšanai, izmeklēšanai un saukšanai pie atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!