No otrdienas, 15. jūnija, atļauts organizēt un piedalīties publiskos pasākumos, ievērojot noteiktas prasības, kā arī daudzviet, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu. Kas jāzina un kā notiek sertifikāta pārbaude, preses konferencē medijiem pirmdien skaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Informācijas tehnoloģiju projektu attīstības nodaļas projektu vadītāja Diāna Nagle.

Nagle norādīja, ka šobrīd jau no 1. jūnija ir pieejami trīs veidu Covid-19 sertifikāti – testēšanas, pārslimošanas un vakcinācijas. Lai apskatītu savu digitālo Covid-19 sertifikātu, nepieciešams tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv" nospiest pogu "Apskatīt savus sertifikātus". Tad nepieciešams autentificēties ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem (internetbanka, eID karte, mobile ID). Sistēmā jāpieprasa savi sertifikāti, tad tos var apskatīt vai saglabāt datorā vai viedierīcē.

Atverot savu sertifikātu, varēs redzēt attēlu ar QR kodu, kas satur pilnu informāciju par vakcinācijas, testa vai pārslimošanas faktu. Lai šo sertifikātu varētu tālāk izmantot, nepieciešams lejupielādēt PDF datni vai attēlu.

Viņa uzsvēra, ka, pirms došanās uz pasākumu, kur būs jāuzrāda sertifikāts, ir jāņem vērā vairākas nianses. Nagle sacīja, ka nepieciešams pārbaudīt sertifikāta derīgumu. To var izdarīt, vietnē "covid19sertifikats.lv" veicot sertifikāta skenēšanu, izvēloties funkciju "Sertifikāta verifikācija". Izvēloties šo funkciju, atvērsies skats, kurā varēs izvēlēties konkrētu pielietošanas gadījumu, piemēram, kultūras pasākuma apmeklēšana. No sarakstā piedāvātajām iespējām jāizvēlas nepieciešamā, tad atvērsies logs, kurā varēs skenēt savu QR kodu, secību skaidroja Nagle. Tāpat viņa piebilda, ka, pirmo reizi skenējot šo kodu, jāļauj piekļuve datora vai telefona kamerai. Nolasot šo kodu, tiks parādīts, vai tas ir derīgs vai nav.

Tāpat, lai pārbaudes procesu padarītu ērtāku, no 15. jūnija būs pieejama arī mobilā aplikācija "Covid19Verify", ko varēs lejupielādēt savā mobilajā tālrunī.

Viņa atgādināja, lai skenētu digitālos Covid-19 sertifikātus, jālieto speciālā lietotne vai tas jādara, izmantojot interneta vietni "covid19sertifikats.lv", jo ar parastajām QR kodu skenēšanas aplikācijām nebūs iespējams nolasīt sertifikātus.

Tāpat uz pasākumu jāņem arī līdzi personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte, lai varētu pierādīt, ka tas ir konkrētās personas sertifikāts. Dodoties ārpus Latvijas, Nagle iesaka ņemt līdzi sertifikāta izdruku.

Plašāk par pasākumu norisi un organizēšanu var lasīt šeit.

Jau ziņots, ka otrdien, 1. jūnijā, no rīta sācis darboties Latvijas mēroga digitālais sertifikāts, ar kuru var apliecināt vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas faktu, pārliecinājās portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!