Pēc Saeimas lēmuma atbalstīt Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV) deputātam pakaļ ieradās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki, novēroja portāls "Delfi".

Kaimiņš uz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi, kur trešdien pirms parlamenta sēdes izskatīja lēmuma projektu par piekrišanu Kaimiņa aizturēšanu, nebija aicināts. Mandātu komisijas sēde sākās pulksten 9, savukārt Saeimas ārkārtas sēde – pulksten 10. Kaimiņš sēdi nokavēja un ieradās vien pēc balsojuma.

Pēc sēdes Kaimiņam ieradās pakaļ divi KNAB pārstāvji. Viņi gan neaizturēja deputātu uzreiz, bet gan ļāva deputātam atbildēt uz žurnālistu jautājumiem.

Pēc aptuveni 10 minūšu jautājumu un atbilžu sesijas pie Kaimiņa piegāja KNAB pārstāvis, kurš informēja, ka deputāts ir aizturēts. KNAB darbinieks norādīja, ka Kaimiņam ir tiesības uz advokātu, tai skaitā valsts apmaksātu advokātu.

Kaimiņam tika uzrādīts izraksts no likuma par aizturētā tiesībām un pienākumiem. Kaimiņš lūdza žurnālistus izlīdzēt un iedot viņam salvetes, taču KNAB pārstāvis solīja, ka birojs viņam tās nodrošinās.

Kad Kaimiņš jau bija aizturēts, pie viņa piegāja deputāts Ivars Zariņš (S), kurš ieteica nodrošināties ar labu advokātu, kas "saprot lietas". Piemēram, Saulvedi Vārpiņu. Zariņš iedeva ar advokāta Vārpiņa telefona numuru, kuru deputāts pierakstīja uz lapiņas.

Pēc aizturēšanas viņš vēl sniedza interviju televīzijai krievu valodai. Deputāts KNAB darbiniekam vaicāja, vai birojs viņu šodien atbrīvos, taču atbilde tam nesekoja.

Pēc intervijas Kaimiņš KNAB vīru pavadībā devās uz Saeimas izeju. Ejot projām, deputāts turpināja atbildēt uz jautājumiem. Parlamentārietis tika izvests pa parādes durvīm, pa kurām uz Saeima parasti ierodas īpaši viesi. Ikdienā deputāti iekšā un ārā no Saeimas galvenās ēkas iet pa tām saucamajām sētas durvīm.

Ārā Kaimiņu jau gaidīja balts busiņš, kas viņu tālāk aizgādāja uz KNAB.

Ziņots, ka Saeimas vairākums ārkārtas sēdē trešdien atbalstīja lēmuma projektu "Par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas uzsākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei".

Par lēmumu balsoja 59 deputāti, neviens neatturējās un nebalsoja pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!