Foto: Valsts kanceleja
Piektdien, 8. janvārī, Ministru kabinets nolēma piešķirt papildu 23 miljonus eiro, lai Veselības ministrija varētu iegādāties vēl līdz 1 403 000 papildus vakcīnu devām no vakcīnu ražotāja "BioNTech/Pfizer". Tas dos iespēju Latvijā vakcīnu saņemt papildu 701 500 iedzīvotājiem. Tāpat veselības ministrs būs pilnvarots nepieciešamības gadījumā pieteikties papildu vakcīnu devu pasūtīšanai, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem pastāstīja, ka šodien parādījusies laba ziņa, jo Eiropas Komisija (EK) vienojusies ar "Pfizer/BioNTech" par papildu 300 miljonu devām visai Eiropas Savienībai. Tāpēc Kariņš sazinājies ar EK prezidenti, lai saprastu, kā dalībvalstis var pieteikties devām jaunās vienošanās ietvaros.

Dienas gaitā Kariņš vairākas reizes ticies ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), kurš ierosinājis sasaukt valdības sēdi piektdien, jo sakarā ar jauno EK vienošanos šovakar jau tiek sadalītas jaunās vakcīnu devas un dalībvalstīm jāatbild, vai tās piesakās.

Ministru kabinets šo jautājumu apspriedis un pieņēmis lēmumu, ka Latvija iegādāsies papildu līdz 1,403 miljonu papildu devām, kas ir nozīmīgs uzlabojums Latvijas kopējā vakcīnu portfelī un palīdzēs ātrāk nodrošināt pūļa imunitāti pret Covid-19 infekciju.

Pavļuts žurnālistiem paskaidroja, ka šodien parādījās divas iespējas Latvijai iegūt papildu "Pfizer/BioNTech" vakcīnas, kuru līdz šim Latvijai bija maz, bet tās ir tās, ko šobrīd izmanto mediķu potēšanai Latvijā. Valdībai bija līdz pulksten 19 jādod EK atbilde, vai līdz gada beigām tiks pirktas papildu 143 000 devu.

Otra lieta ir šodienas EK jaunā vienošanās par vakcīnām, kas būs papildus pieejamas no gada otrā ceturkšņa, un tas ļautu iegādāties vairāk nekā miljonu "Pfizer/BioNTech" vakcīnu. "Tas mums ļautu viest paļāvību, ka Latvijai sāk veidoties reāls jau reģistrētu vakcīnu daudzums, ar kuru var virzīties tuvāk izvirzītajiem mērķiem," teica Pavļuts.

"Visaptveroša vakcinācija – tas ir mūsu "Baltijas ceļš" uz brīvību no pandēmijas. Aicinu mediķus tuvākajās dienās doties vakcinēties. Vakcīnas nedrīkst palikt ledusskapjos, pretējā gadījumā mēs riskējam nepotēt tos, kas ir gatavi!" sacīja veselības ministrs Pavļuts, kurš piektdien tikās ar ģimenes ārstiem un slimnīcu vadītājiem.

Veselības ministrija skaidro, ka šobrīd Latvija ir pieteikusies uz piecu ražotāju – "BioNTech" un "Pfizer", "Moderna Biotech Spain", S. L, "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" un "CureVac" - izstrādātām vakcīnām. Minēto vakcīnu kopējais apjoms ir 4 060 536 vakcīnas devas, ar ko var nodrošināt 2 429 939 cilvēku vakcināciju.

Lai gan šis ir liels apjoms, Latvijai šobrīd jārēķinās ar to ražotāju vakcīnām, kas jau ir reģistrētas un pieejamas Eiropas Savienībā, tāpēc tiek izmantotas visas iespējas pieteikties papildu vakcīnu devām. Šodien Latvijai ir jāsniedz atbilde EK par papildu pieprasījumu.

Plānots, ka papildu vakcīnu devas no "BioNTech/Pfizer" Latvija varētu saņemt gada otrajā pusē. Vienlaikus ir prognozes, ka līdz 29. janvārim ES varētu tikt reģistrēta "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes vakcīna, tomēr pastāv riski, ka piegādes var aizkavēties.

Kariņš atzina, ka Pavļuta pirmā darba diena salīdzinājumā ar citiem ministriem varētu būt bijusi rekordražīga, un premjers ir "ļoti gandarīts, ka ministrs sācis no blokiem ar zemo startu, manuprāt, ļoti veiksmīgi, un, saprazdams situācijas nopietnību, ierosinot, ka mēs šādu sēdi sasaucam, un ierosinot šādu lēmumu, ko Ministru kabinets atbalstīja, ka Latvija iegādāsies papildu devas".

Kariņš solīja, ka arī turpmāk tiks darīts viss, lai Latvijai būtu ne tikai pieejamas dažādu ražotāju devas, tiklīdz tās apstiprinātas EK un iespējas iegādāties, bet arī, lai pilnveidotu vakcinācijas procesu, lai tas rit saprotami un raiti.

Pavļuts piebilda, ka pirmajā pilnajā darba dienā ministra amatā viņš nodarbojies ar diviem jautājumiem – kā paātrināt vakcinācijas gaitu lielajās un reģionālajās slimnīcās, kur šobrīd iespējams vakcinēt ārstus, un kā palielināt vakcīnu pieejamību.

Pavļuts atgādināja, ka vakcinācijas stratēģijā vēlamie lielumi ir panākt, ka līdz šī gada vidum 50% Latvijas iedzīvotāju ir vakcinēti pret Covid-19, bet līdz gada beigām līdz 80%. "Tie ir lieli skaitļi, un mums būs nopietni jāstrādā pie vakcinācijas praktiskās ieviešanas," skaidroja ministrs.

Kā kritiski svarīgu viņš nosauca jau esošo vakcīnu izlietošanu, jo faktiski ir situācija, ka ledusskapjos vakcīnas ir, bet tās netiek pilnībā izmantotas, un vakcinācijas rādītāji patlaban ir zemāki, nekā gribētos.

Pirmajās dienās bija paredzēts, ka vakcinēs mediķus, kas tieši strādā ar Covid-19 pacientiem un citiem pacientiem. Kā nākamais solis ir šajā nedēļas nogalē paredzētā ģimenes ārstu vakcinēšana, kas arī notiek un ārsti aktīvi piesakās.

"Mēs gan zinām, ka potēšanas kapacitāte ir lielāka, bet mēs neizmantojam pilnu jaudu šobrīd," teica ministrs, piebilstot, ka, lai varētu vakcinēt ātrāk un vairāk, nepieciešams lielāks vakcinēties gribētāju skaits. "Var saprast, ka mediķi lielajās slimnīcās ir ļoti noslogoti, tāpēc jādod iespēja vakcinēties arī citiem mediķiem. Līdz ar to esam pieņēmuši lēmumu, un [es] parakstīšu rīkojumu, ka uzsākam vakcinēt visas reģistrā esošās ārstniecības personas. Aicinām tās pieteikties," teica Pavļuts, piebilstot, ka tiks pilnveidota pieteikšanās kārtība un paredzēts ieviest vienoto tālruni. Tikmēr ministrs aicina mediķus pieteikties un sola, ka pie pirmās iespējas tiks vakcinēties visi, kas pieteiksies.

Ministru kabinets piektdien, 8. janvārī, pulcējās uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par vakcīnu pret Covid-19 papildu iegādi. Pēc valdības sēdes norisinājās preses konference, kurai varēja sekot līdzi portālā "Delfi". Preses konferencē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Pavļuts.

Piektdien pusdienlaikā Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs informēja, ka Kariņš apsveic Eiropas Komisijas lēmumu nodrošināt vēl papildu 300 miljonu "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devas pret Covid-19 devu dalībvalstīm.

Valdības vadītājs šo jauno informāciju un Latvijas iespējas iegādāties papildu vakcīnas telefoniski ir pārrunājis ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, kā arī sazinājies par turpmāko nepieciešamo rīcību ar veselības ministru Pavļutu, vēstīja Sabajevs.

"Šodien laba ziņa no Eiropas Komisijas prezidentes Urzulas fon der Leienas par iespējām Eiropas Savienības dalībvalstīm iegādāties papildu "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devas. Tā ir mūsu iespēja straujākai sabiedrības imunizācijai, lai ātrāk varētu atteikties no ierobežojumiem un atgriezties normālā ikdienā. Mums tā ir jāizmanto," uzsver Kariņš.

Piektdien Eiropas Komisijas prezidente Fon der Leiena paziņoja, ka Eiropas Komisija ar "Pfizer/BioNTech" ir vienojusies par papildu 300 miljoniem vakcīnu devām pret Covid-19, dubultojot piegādājamo vakcīnas devu skaitu.

Viņa informēja, ka no jaunajām papildu devām, par ko panākta vienošanās, 75 miljoni devu būs pieejamas, sākot no šī gada 2. ceturkšņa, bet pārējās devas būs pieejamas 3. un 4. ceturksnī.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26. decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas. Savukārt pirmdien Valsts asinsdonoru centrā nogādāta arī otrā piegādes krava ar 13 650 vakcīnas devām.

Līdz ar to Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!