Foto: Kadrs no video
Trešdien pirmo reizi Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) Latvijā konstatējis Covid-19 pacientus, kuriem nav skaidra epidemioloģiskā saite ar konkrētu saslimšanas gadījumu vai ceļojumu ārpus Latvijas, līdz ar to konstatēta nenoskaidrota vietējā transmisija, preses konferencē pastāstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Perevoščikovs norādīja, ka šobrīd SPKC strādā ar 24 jauniem Covid-19 saslimšanas gadījumiem.

Ja pagājušajā nedēļā SPKC piedzīvojis nozīmīgus izaicinājumus ar saslimšanas gadījumu Dailes teātrī, kā arī saslimšanas gadījumu Saeimā, tad šī diena ir nozīmīga, jo pirmo reizi SPKC konstatējis pacientus, kuriem nav skaidra epidemioloģiskā saite ar konkrētu saslimšanas gadījumu vai ceļojumu.

Perevoščikovs informēja, ka patlaban ir vismaz pieci cilvēki, kas nenorāda uz to, ka bijuši ārzemēs vai viņiem bijis kontakts ar jau zināmu saslimšanas gadījumu vai personu, kas bijusi ārzemēs.

Tas liecina par to, ka Covid-19 transmisija notiek Latvijā. Viņš pauda, ka ir ļoti svarīgi ir izprast šo informāciju, jo inficēties principā var sabiedrībā.

Atbildot uz jautājumiem saistībā ar šīm piecām personām, kuru saslimšanai nav izsekojama epidemioloģiskā saite, Perevoščikovs atklāja, ka visi ir rīdzinieki un dažādu profesiju pārstāvji. "Ir gan studenti, gan pensionāri," noteica SPKC speciālists. Tāpat viņš norādīja, ka lielākoties šīs personas testus veikuši par savu naudu, jo bijuši mazliet uztraukušies par savu veselību.

Patlaban svarīgi ir visiem Latvijas iedzīvotājiem padomāt par nepieciešamību mainīt savus ieradumus un sadzīvot ar epidēmiju tādā veidā, lai maksimāli pasargāti būtu gan paši, gan cilvēki, ar kuriem notiek kontakts. It īpaši cilvēki ar hroniskām saslimšanām un gados vecāki cilvēki, norādīja SPKC speciālists.

Līdz ar to turpmāka situācijas attīstība ir atkarīga ne tikai no atbildīgo institūciju pieņemtajiem lēmumiem un pasākumiem, bet arī no katra iedzīvotāja un viņa rīcības, paskaidroja Perevoščikovs.

25. martā, pulksten 15, attālināti, izmantojot lietotni "ZOOM", valsts amatpersonas preses konferencē informēja par veicamo darbu, uzraugot un nodrošinot sabiedrības drošību Covid-19 epidēmijas laikā visā Latvijā. Preses konferencei bija iespējams sekot portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) un Liepājaspilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA).


Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!