Foto: LETA

Trešdien, 13. janvārī, Valsts prezidents Egils Levits tiešsaistē tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV). Pēc tikšanās tika sniegts paziņojums medijiem, kam bija iespējams sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Levits atgādināja, ka trešdien aprit 30 gadi, kopš Rīgā tika celtas barikādes, un izteica pateicību visiem dalībniekiem, kas tajās piedalījās. "Mūsu barikādes faktiski izglāba atjaunoto Latvijas neatkarību," pauda prezidents.

Runājot par vakcināciju pret Covid-19, Levits atzīmēja, ka vakcinācijas plāns ir izšķirīgs, jo no tā būs atkarīgs tas, cik ātri Latvija atgūsies no pandēmijas krīzes.

Pirmdien, tiekoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), viņš guvis pārliecību, ka Pavļuts ir kompetents, ar jaudu, tāpēc prezidents cer, ka vakcinācijas plāns tuvākajā laikā tiks īstenots.

Prezidents norādīja, ka paredzēts vakcinētājus apvienot vienotā sistēmā ar centralizētu vadību, otrā pusē liekot iedzīvotājus, kas skaidri zinās, kad un kurā vietā viņi varēs saņemt savu vakcīnu. "Tas ir milzīgs loģistikas pasākums, kas nav vienkāršs, bet plāns rada iespaidu, ka tas ir īstenojams un reāls," pauda Levits. Vienlaikus viņš norādīja, ka, lai gan ir daļa cilvēku, kas nav pārliecināta par vakcīnas pret Covid-19 nepieciešamību, no tā, cik daudz cilvēku vakcinēsies, ir atkarīga Latvijas iedzīvotāju atveseļošanās.

Prezidents norādīja, ka arī viņš plāno vakcinēties, jo tas esot pareizi šādā situācijā. "Domāju, ka prioritāri ir jāvakcinē mediķi, kas tagad jau notiek, tad sociālie darbinieki un valsts valdība, lai varētu piedalīties starptautiskajā apritē, jo tā tūlīt atsāksies. Latvija nevar tur nebūt klāt," pauda Levits, norādot, ka tas būs valsts interesēs un par to jālemj valdībā.

Tāpat abas amatpersonas pārrunājušas tiesiskuma jautājumus saistībā ar pirmdien prezentēto OECD un Valsts kontroles ziņojumu par situāciju Latvijas prokuratūrā un par kriminālprocesiem.

Prezidents ziņojumu novērtēja kā kritisku un norādīja, ka, zinot jauno ģenerālprokuroru, viņš ir pārliecināts, ka līdzīgi kā veselības ministram, arī Jurim Stukānam ir jauda, griba un kompetence šos sasāpējušos jautājumus risināt.

Abas amatpersonas arī norādīja uz nepieciešamību izveidot Tieslietu akadēmiju – tas izrietot no jau pieminētā OECD ziņojuma. Tādējādi tikšot uzlabota tiesnešu, prokuroru un citu tiesu sistēmai piederošo amatpersonu izglītība. Levits norādīja, ka lielākajā daļā Eiropas valstu tāda akadēmija jau pastāv un arī Latvijai esot pēdējais laiks to iedibināt.

Premjers pauda, ka divi galvenie jautājumi patlaban ir vakcinācijas process un paralēli – atbalsta sistēma Latvijas uzņēmējiem un darba ņēmējiem. Abos jautājumos svarīga ir skaidrība un temps, norādīja premjers.

"Labā ziņā – mums beidzot vakcinēšanas temps ir būtiski palielinājies un mediķu vakcinēšana beidzot notiek raitā tempā – visas vakcīnas, kas mums ir, tiks izvakcinētas mediķiem," norādīja Kariņš. Tāpat viņš atgādināja otrdien valdībā pieņemtos lēmumus par paplašinātu atbalstu uzņēmējiem un norādīja, ka ceturtdien valdība plāno skatīt, kā šo atbalstu padziļināt un paplašināt vēl vairāk.

Levits un Kariņš trešdien tikās pēc otrdienas, 12. janvāra, Ministru kabineta (MK) un Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes, kur valdība vienojās sākt Covid-19 eksprestestu veikšanu sociālās aprūpes namos un palielinājusi ekonomiskā atbalsta mehānismus.

Valdībā apspriests jautājums par vakcinācijas pret Covid-19 biroja izveidošanu. Par to valdība gala lēmumu varētu pieņemt ceturtdien.

Jau vēstīts, ka pirmdien Pavļuts klātienē tikās ar Levitu, kurš pēc tikšanās uzsvēra, ka vakcinācijai tagad ir jābūt valsts absolūtajai prioritātei, lai Latvija ātri izkļūtu no pandēmijas. Tas jāņem vērā valdības darbā un lēmumos, un šim mērķim jāpakļauj visi valsts rīcībā esošie resursi.

Līdz šim vakcinēti 1592 cilvēki, kopskaitam sasniedzot 9899 mediķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!