Foto: LETA

Trešdien, 10.februārī, Valsts prezidents Egils Levits tiešsaistē tikās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV). Pēc tikšanās amatpersonas sniedza paziņojumu medijiem, kam bija iespējams sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Abas amatpersonas tiekas pēc otrdienas valdības un Krīzes vadības padomes sēdes, kur tika apstiprināta Covid-19 uzveikšanas stratēģija 2021. gadam, kā arī pieņēma prioritāri vakcinējamo personu grupu sarakstu.


Abas amatpersonas apsprieda otrdien valdībā apstiprināto lēmumu nodibināt stratēģisko padomi, kuras sastāvā būtu daži ministri, kā arī virkne ekspertu, kas nav saistīti ar konkrētu ministriju – sociālie partneri, NVO, zinātnieki un citi. Šī nelielā grupa varētu pārrunāt un nākt klajā ar konkrētiem risinājumiem un ierobežojumu optimizēšanu, kā pārvarēt pandēmiju.

"Tas ir labs priekšlikums, kas drīz sāks darboties, kas varētu noņemt zināmu slodzi no Ministru kabineta, kas tagad pats diskutē šos jautājumus," sacīja Levits. Paredzams, ka eksperti nāks ar sagatavotiem priekšlikumiem, bet gala lēmumu par tiem pieņems valdība.

Kariņš norādīja, ka Covid-19 būs ilgāku laiku un tas nav 1-3 mēnešu jautājums, līdz ar to ir jāpieņem lēmumi, kas ļaus ar pandēmiju dzīvot ilgāku laiku. Mērķis ir iet uz "drošo modeli" - droša izglītība, pakalpojumi, tirdzniecība, līdz ar to jautājums ir kā to vislabāk organizēt un kā pāriet uz šādu modeli.

"Doma ir izkāpt no politiskās lemšanas, jo katra ministrija domā tikai par savu nozari, bet mums ir jāskatās plašāk, uz procesiem sabiedrībā kopumā," šādas padomes izveidi pamatoja Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka izaicinājums ir liels, jo sabiedrībā valda liels nogurums, taču diemžēl no noguruma un, iespējams, malā mestās piesardzības nesamazinās Covid-19 saslimstība.

Komentējot ideju noteikt atsevišķām sabiedrības grupām vakcināciju pret Covid-19 kā obligātu, Levits norādīja, ka sabiedrības grupām tas nav nepieciešams, taču attiecībā uz dažiem dienestiem gan. Kā piemēru viņš minēja Nacionālos Bruņotos spēkus (NBS), kuru komandieris ir devis rīkojumu visiem, kas ir NBS, obligāti vakcinēties. Levits uzsvēra, ka šādos gadījumos ir jābūt drošiem, ka infekcija netiek izplatīta tālāk, kā arī pieļāva iespēju, ka ir arī citi dienesti, kur šī obligātā vakcinācija varētu būt nepieciešama.

Abas amatpersonas arī pārrunāja topošo Pašvaldību likumu, ko patlaban gatavo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Levits uzsvēra, ka likumā noteikti ir jāiestrādā tā saucamais "nulltais" pašvaldību līmenis jeb demokrātiski vēlētas vietējo kopienu pārstāvniecības, kā tas likumā ir paredzēts.

Kariņš pauda, ka VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) valdībā ir izklāstījis savu variantu, kas atbilstu demokrātiskām normām un būtu praktiski ieviešams, un gaidāms, ka tas tuvākajā laikā tiks iesniegts valdībā un tad tiks virzīts uz Saeimu.

Levits jau iepriekš ir nācis klajā ar vēstījumu, kurā uzsvēris demokrātiski vēlētu vietējo kopienu pārstāvniecību nepieciešamību.

Jau vēstīts, ka VM apsver iespēju atstāt "atvērtas durvis" atsevišķu viedokļu līderu jeb vakcinācijas "vēstnešu" ārpusrindas vakcinācijai, lai vairotu sabiedrības aktivitāti.

Tāpat tika nolemts jau ar trešdienu uzsākt sociālo aprūpes centru klientu un darbinieku vakcināciju.

Saskaņā ar Latvijā apstiprināto vakcinācijas pret Covid-19 plānu, 5. februārī darbu uzsāka Covid-19 vakcīnas agrīnās pieteikšanās vietne www.manavakcina.lv, kur uz 9. februāra pulksten 10 jau 64 000 iedzīvotāji pieteikušies savai vakcīnai.

10. februārī darbu uzsāks jau otrs no kopā četriem plānotajiem pieteikšanās veidiem – bezmaksas tālruņa līnija 8989. Visiem iedzīvotājiem, arī tiem, kas atrodas prioritārajās grupās, ir jāpiereģistrējas vai nu vietnē www.manavakcina.lv, vai arī pa tālruni 8989.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!