Foto: DELFI

Ceturtdien, 3. decembrī, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) preses konferencē informēja par aktuālajiem drošības pasākumiem skolās un izglītības procesa nodrošināšanu Covid-19 apstākļos. Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts.

Šuplinska norādīja, ka izvēloties šāda veida drošības pasākumus, tika ņemts vērā iepriekšējā nedēļā uz 12 novadiem ar augstu saslimstību attiecinātais princips. Tika nolemts 1.-4. klašu apmācību nodrošināt klātienē, jo tai vecuma posmā ir svarīgas pamatiemaņas un skolotāja klātbūtne. Speciālā izglītība tiek saglabāta klātienē, taču gadījumā, ja līdz decembra vidum situācija neuzlabojas, tad valdība varētu lemt par stingrākiem ierobežojumiem arī šai izglītības jomai.

Savukārt sejas masku lietošana no 4. janvāra pilnīgi visiem – gan skolotājiem, gan skolēniem, būs aktuāla, ja nemainīsies Covid-19 situācija vai tā vēl vairāk pasliktināsies. Maskas skolotājiem jāvalkā būs visu laiku – gan nodrošinot mācību procesu, gan pārvietojoties pa skolas telpām, taču gadījumā, ja pedagogs klasē atrodas viens, masku drīkstēs novilkt. Ja epidemioloģiskā situācija līdz janvārim uzlabosies, valdība lems par šo pasākumu mīkstināšanu.

"Tieši uzstājīgas masku kontroles nebūs, jo tas jāsaprot katram, ka tā ir individuāla atbildība. Ja kāds to nespēj uzņemties, tad kontrole nepalīdzēs," minēja ministre.

Viņa atgādināja, ka darba devējs nodrošina maskas skolotājiem, tāpēc nepieciešamības gadījumā ir jāvēršas savā pašvaldībā. Taču reizē IZM ir vienojusies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju no janvāra skolotājiem gādāt finansējumu masku iegādei.

Tāpat Šuplinska norādīja, ka situācijā, ja janvārī saslimušo īpatsvars uz 100 000 iedzīvotāju būs 4-5% robežās, tad skolas varēs atgriezties pie A un B modeļiem, kā arī ierobežojumi tiks pārskatīti. Tāpat biežāk klātienē varēs atgriezties 9. un 12. klases.

Viņa uzsvēra, ka joprojām svarīgākie ierobežojumi decembra mēnesī, kas jāievēro, ir: nodrošināt trīs kvadrātmetrus uz vienu skolēnu, bieži vēdināt telpas, samazināt stundu skaitu dienā, skolām izvēlēties daļēji attālinātu mācību modeli, kur skolēns vienu nedēļu pavada mājās, otru nedēļu – skolā, kā arī skolām vairāk izmantot skolas brīvās telpas, lai varētu nodrošināt klašu dalīšanu mazākās grupās.

"Jāmēģina meklēt nestandarta risinājumi, ir jāmēģina respektēt valdības noteiktie drošības pasākumi. Gadījumā, ja to nevar, vērsties IZM, Izglītības kvalitātes valsts dienestā un pašvaldības izglītības nodaļā. Es ceru, ka mēs kopā pārvarēsim grūtības, kas saistās ar Covid-19 izplatību," uzsvēra ministre.

Zīvarts norādīja, ka patlaban 83 skolās ir noteikti dažādi pretepidēmijas pasākumi – 52 vispārējās izglītības iestādēs, 28 pirmsskolas izglītības iestādēs un 3 speciālās izglītības iestādēs. Vairāk nekā 3400 izglītojamo un 240 pedagogu atrodas karantīnā.

Viņš atgādināja, ka šobrīd ir atļautas klātienes konsultācijas, ievērojot principu "viens pret viens". Tāds pats princips jāievēro interešu izglītībā un sportā, taču šīs nodarbības var organizēt arī attālināti un brīvā dabā līdz desmit cilvēkiem.

Tāpat Zīvarts uzsvēra, ka skolām jāpielāgo mācību stundas – mūziku un sportu, ja iespējams, organizēt attālināti. Reizē viņš uzsvēra, ka jāklausās epidemiologu ieteikumos un nevajag rīkot dziedāšanu klātienē, jo tieši dziedot iespējams visvairāk saslimt.

Zīvarts atgādināja, ka situācijā, ja vecāks nevēlas laist savu bērnu uz skolu, viņam pastāv iespēja to saskaņot ar iestādi, uzrakstot iesniegumu, un tad var notikt mājmācība, iestādei palīdzot vecākam bērnu izglītot mājās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atzinuši, ka masku nēsāšana ir efektīvāka, ja skolās paralēli tiek ievērota nepieciešamā distance. Latvijā jau no 30. novembra stājies spēkā nosacījums, ka skolās mācību procesa laikā jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetru uz vienu skolēnu.

Masku lietošana, distances un higiēnas prasību ievērošana, telpu regulāra vēdināšana – šo piesardzības pasākumu kompleksa īstenošana ļauj cerēt, ka līdz ārkārtējā stāvokļa beigām 2021. gada 11. janvārī situāciju izglītības iestādēs un valstī kopumā izdosies ievērojami stabilizēt, un mācības klātienē varēs atsākt arī vecākās klases, norāda IZM.

IZM aicina skolotājus, vecākus un bērnus ar sapratni izturēties pret jauno prasību par sejas maskas nēsāšanu izglītības iestādēs un citiem drošības pasākumiem. Vīrusa nekontrolēta izplatība sabiedrībā prasa aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju dzīvību un var novest pie nopietnām ekonomiskām sekām. Pandēmija ir ietekmējusi visas dzīves sfēras, tāpēc pieņemtos principus visiem kopā atbildīgi jāievēro savā ikdienā, uzsver IZM.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība nolēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim, kā arī noteikt stingrākus ierobežojumus Covid-19 izplatībai, tai skaitā izglītības jomā.

Klātienē mācību process drīkst notikt tikai bērnudārzos un 1.-4. klasēm, bet 5.-6. klases no 7. decembra mācīsies attālināti. Līdz ārkārtējās situācijas beigām attālināti mācās arī 7.-12. klases. Tāpat saglabājas jau līdzšinējais noteikums par trīs kvadrātmetru platības nodrošināšanu skolā vienam skolēnam.

Bērnudārza darbiniekiem no 3. decembra arī iekštelpās jānēsā sejas maska.

Savukārt no 4. janvāra skolās mācību procesa laikā un ārpus tā sejas maskas jānēsā visiem – gan skolēniem, gan skolotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!