Foto: DELFI Aculiecinieks
Otrdien dažviet Ogrē un Ogres novadā sākušies pamatīgi plūdi, ap pulksten 14:15 Ogrē, dārzkopības sabiedrības "Dārziņi" plūdu zonā strauji paaugstinājies ūdens līmenis, vēsta "Ogres fakti".

Portāla Ogresfakti.lv tiešraidē videonovērošanas kameras darbības zonā redzams, kā applūst vairākas dzīvojamās mājas. Ap pulksten 12:40 Ogrē, dārzkopības sabiedrības "Dārziņi" plūdu zonā bija vērojama ūdens līmeņa celšanās.

Plūdi "OgresFakti.lv" video :

Straujāku ledus kustību ievērojuši Upes ielas iedzīvotāji.

Ogres novada domes preses dienests norāda, ka pirmdienas vakarā Ogres upe sagādāja negaidītu un nepatīkamu pārsteigumu Ogresgala pagasta centrā, mājas "Rankas 17" iedzīvotājiem. Pārsteigums tāpēc, ka šajā teritorijā, pie Rankas upes ietekas Ogres upē, šāda situācija izveidojusies pirmo reizi, nekad agrāk tā neesot noticis. Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis informē, ka mājas iemītnieki uz plūdu laiku pārcēlušies pie radiem. Paplicināti ir malkas krājumi – daļu aizskalojis ūdens.

Ogres novada domes preses dienests norāda, šajā teritorijā applūdušas zemākās vietas upes krastos, ir apgrūtināta pārvietošanās pa apkārtējiem zemes ceļiem un gājēju tiltu. Ogresgala pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Pļavnieks informē, ka teritorija pie abu upju satekas ir pamatīgi applūdusi, pļava, tā dēvētais "Hipodroms", ir kā prāvs ezers.

Pie "Lielpeču" mājām Ogresgala pagasta teritorijā zemākajā vietā ir applūdis ceļš, līdz ar to apgrūtināta piekļuve gājēju tiltam pār Ogres upi, lai nokļūtu uz tilta, cilvēkiem jāmēro lielāks līkums, apejot applūdušo ceļa daļu.

Plūdu riska teritorijā – pie dārzkopības sabiedrības "Ogre" situācija līdz šim bija normāla, ūdens līmenim nesasniedzot kritisko robežu, taču tagad tā sāk pasliktināties un ūdens ieplūst zemākajās vietās upes krastā, appludinot vairākas palīgēkas.
Visas Ogres hidroelektrostacijas slūžas ir atvērtas, ūdens caurtece ir nodrošināta.

Ogres pilsētas teritorijā Ogres upes lejtecē situācija pagaidām nav mainījusies - ledus sablīvējumi turpina veidoties pie dzirnavu dambja un Norupītes ietekas gājēju tilta virzienā. Pašā upes lejtecē ūdens daļēji ir izlauzis ceļu uz Daugavu, acīmredzot to veicinājusi pagājušās nedēļas nogalē veiktā ledus drupināšana, taču ūdens caurtece ir vāja.

Visi atbildīgie dienesti ir gatavi rīcībai plūdu gadījumu, ieskaitot cilvēku evakuācijai, ja būs nepieciešams. Par plūdu sākšanos tiks ziņots ar sirēnu palīdzību, informācija tiks sniegta plašsaziņas līdzekļos, kā arī individuāli sazinoties ar applūstošajās teritorijā dzīvojošajiem cilvēkiem.

Iedzīvotāji tiek aicināti sagatavoties iespējamajiem plūdiem, īpaši tas attiecas uz iedzīvotājiem dārzkopības sabiedrības "Ogre" teritorijā Ogresgala pagastā un Ogres upes lejteces krastos Ogres pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!