Rīgas domes Īpašuma departaments ir sagatavojis četrus pagaidu memoriāla ideju skiču variantus un biedrībai "Zolitūde 21.11." būs nedēļa laika, lai izvērtētu, kurš variants varētu būt vispiemērotākais un kādus uzlabojumus būtu jāveic.

Pagaidu piemiņas vietas variantu skices ir izstrādājusi Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga. Viņa pastāstīja, ka, strādājot pie skiču izstrādes, lielu nozīmi pievērsusi simboliem. Piemiņas objektos māksliniece integrējusi betonu, kas simbolizē raupjo spēku un gruvešus, zem kuriem cilvēki gāja bojā, uz pusēm pārlauztu stiklu, kas simbolizē trauslo cilvēka dzīvību un pavērsiena punktu daudzo traģēdijā cietušo tuvinieku dzīvēs, kā arī objektu plānots izgaismot, un šī gaisma simbolizē mūžīgo piemiņu.

Pagaidu memoriāls tiks izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā plānots izvietot tekstu: "2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Tekstu plānots izvietot vismaz trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

Goldberga skaidroja, ka jau iepriekš apspriedusies ar biedrības "Zolitūde 21.11." pārstāvjiem un iedzīvotājiem. Viņi izteica vēlmi, lai piemiņas vieta nebūtu pārāk drūma, jo ik dienas ir redzama. "Cietušo tuvinieki joprojām satrūkstas, kad dzird trauksmes signālus," pastāstīja māksliniece.

Goldberga prezentēja skices biedrībai un apkaimes iedzīvotājiem. Pēcāk tās tika nodotas biedrībai, lai tās pārstāvji nedēļas laikā varētu izlemt, kādu piemiņas vietu izbūvēt. Biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova sacīja, ka sapulce, kurā biedrība varētu netraucēti apspriesties un izlemt par gala variantu, varētu notikt ceturtdien, 3.septembrī.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) skaidroja, ka pagaidu memoriāla gala variantu uzticēs izvēlēties biedrībai. Pēc biedrības lēmuma par gala variantu atbilstoši likumā noteiktajai procedūrai tiks izsludināts iepirkums, lai varētu sākties darbi pie memoriāla izveides. To plānots pabeigt līdz otrajai traģēdijas gada dienai 21.novembrī.

Ušakovs sacīja, ka pagaidu memoriāls traģēdijas teritorijā varētu tikt izvietots provizoriski uz diviem gadiem. Kad pašvaldība atradīs tiesiskus veidus, kā savā īpašumā iegūt arī SIA "Homburg Zolitude" piederošo teritorijas daļu, tiks plānota pastāvīgā memoriāla izveide. Plānojot pastāvīgo piemiņas vietu, procesā tiks iesaistīti arī Zolitūdes apkaimes iedzīvotāji.

Izbūvēto pagaidu memoriālu pašvaldība neplāno likvidēt, bet gan pārvietot vai integrēt, strādājot pie pastāvīgās piemiņas vietas izveides, pastāstīja Ušakovs.

Biedrības pārstāvji, redzot idejas par piemiņas vietu reālu attīstību, neslēpa arī asaras, novēroja aģentūra LETA. Traģēdijā cietušo tuvinieki jau pēc nelaimes uzsvēra, ka šajā vietā turpmāk var būt tikai memoriāls cietušo piemiņai.

Ločmele-Luņova skaidroja, ka pagaidu memoriāla izveide būtiska arī tāpēc, lai iespējamajiem potenciālajiem investoriem, kuri plānojuši attīstīt blakus esošo ēkas kompleksu, norādītu, kas teritorijā iepriekš noticis, un liktu saprast, ka tā nav piemērota uzņēmējdarbības attīstībai. SIA "Homburg Zolitude", kuram pieder 30% teritorijas un tajā izbūvētā ēka, nav devis nepārprotamu atbildi, ka ēku neattīstīs, uzsvēra biedrības vadītāja.

"Galvenais, lai šī piemiņas vieta ir skaista, pauž cieņu pret traģēdijas upuriem un patīk iedzīvotājiem," sacīja Ločmele-Luņova.

Pašvaldība pašreiz sākusi arī teritorijas Priedaines ielā 20 sakārtošanu. Ir likvidētas baltās līnijas, kas iepriekš apzīmēja autostāvvietu, un apkārt iestādīti kociņi. Šajā vietā plānots izvietot arī soliņus.

Pagaidu memoriāla izmaksas segs pašvaldība. Precīza izmaksu summa būs zināma, kad būs skaidrs piemiņas vietas gala variants, un varēs sākt plānot nepieciešamos darbus.

Kā ziņots, uz nākamo Zolitūdes traģēdijas gadadienu traģēdijas vietā plānots izveidot pagaidu memoriālu upuru piemiņai. Tas būs pagaidu līdz brīdim, kad Rīgas pašvaldības īpašumā nonāks visa teritorija Priedaines ielā 20. Pašlaik 30% domājamo daļu vēl pieder "Homburg Zolitude".

Jau ziņots, ka SIA "Tineo" jūlija beigās piedāvāja Rīgas pašvaldībai atsavināt tam piederošās īpašuma daļas Priedaines ielā 20. Izvērtējot juridiskos aspektus, Rīgas domes Īpašuma departaments nolēma piedāvājumam piekrist. Rīgas pašvaldībai nu pieder ap 70% teritorijas.

Kā norādīja SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Svilāns, nekustamais īpašums Priedaines ielā 20 bija "Tineo" un "Homburg Zolitude" kopīpašums. 2012.gadā "Tineo" no "Homburg Zolitude" iegādājās 70% domājamo daļu nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas sastāv no 1,03 hektārus liela zemesgabala un tirdzniecības centra. Darījuma summa bija vairāk nekā 4,3 miljoni eiro (3,09 miljoni latu).

"Tineo" un "Maxima Latvija" ir uzņēmumi, kas savstarpēji saistīti ar to galveno akcionāru Neriju Numaviču. Citi īpašnieki, kam caur dažādiem holdingiem pieder "Maxima Latvija" akcijas, ir fiziskas personas - Lietuvas pilsoņi Žilvins Marcinkevičs, Mindaugs Marcinkevičs, Igns Staškevičs, Gintars Marcinkevičs, Mindaugs Bagdonavičs un Vlads Numavičs.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!