Pirmdien, 22. augustā, uzsākti sagatavošanās darbi, lai nojauktu Uzvaras parkā esošo pieminekli. Portāls "Delfi" piedāvā noskatīties tiešraides no Rīgas domes ierakstu, kurā atbildīgās amatpersonas informēja par pieminekļa nojaukšanas plānu.

Preses konferencē piedalījās Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange un Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Ansis Pumpurs.

Lange norādīja, ka pirmdien sākušies demontāžas procesa sagatavošanās darbi, tādēļ pa iekšējo perimetru ir uzlikts žogs. Plānots uzstādīt norobežojumu 1,5 kilometru garumā. Tiesa, nav paredzēts ierobežot sabiedriskā transportu kustību, taču plānots noteikt ierobežojumus auto stāvēšanai. Paralēli situācija tiek uzraudzīta kopā ar drošības iestādēm.

Tāpat iecerēts, ka otrdien teritorijā tiks ievesta smagā tehnika un sāksies sagatavošanās darbi attiecībā pret ūdens atsūknēšanu, skulptūru un obeliska, kā arī pagraba demontāžu.

Lange uzsvēra, ka pieminekļa demontāžā netiks lietotas sprāgstvielas, bet pašu procesu plānots pabeigt līdz 15. novembrim.

Savukārt "Ziedot.lv" savāktie 286 000 eiro tiks izmantoti, lai nodrošinātu būvgružu izvešanu.

Turpretim Pumpurs aicināja iedzīvotājus bez liekas vajadzības nedoties uz pieminekļa teritoriju. Viņš uzsvēra, ka pieminekļa apkārtnē tiks veikta papildu uzraudzība, kā arī ir liegta bezpilota lidaparātu lidošana virs būvobjekta.

"Delfi" jau vēstīja, ka pirmdienas, 22. augusta, rītā pie pieminekļa, kas atrodas Uzvaras parkā, ieradusies vismaz viena speciālā tehnikas vienība, līdzi vedot mazo ekskavatoru, tādējādi uzsākot gatavošanās darbus pieminekļa demontāžai, novēroja portāls "Delfi".

Savukārt pulksten 19 pie pieminekļa plānota "Latvijas krievu savienības" piketa akcija.

Kā ziņots, 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā. Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inžinierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!