Otrdien, 23. augustā, sāktie Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas darbi strauji nesuši redzamu rezultātu – jau pēcpusdienā būvniekiem izdevies demontēt visus trīs karavīrus, kas atradās atsevišķā skulptūru ansamblī, novēroja portāls "Delfi". Savukārt otrdienas vakarā pieminekļa rajonā pulcējās ap 50 cilvēkiem, starp kuriem ik pa brīdim izcēlās asākas vārdu apmaiņas, bet par nepakļaušanos policijas prasībām tika aizturēti 14 cilvēki.

Lai arī piemineklim tuvumā piekļūt nav iespējams, no attāluma redzams, ka būvnieki, izmantojot lielgabarīta tehniku, demontējuši visas trīs karavīru skulptūras. Savukārt apkārt pieminekļa obeliska pamatnei aptīta necaurspīdīga plēve.

Ap pulksten 18.30 pieminekļa apkārtnē bija vērojamas divas meitenes, kuras atnākušas "atvadīties no pieminekļa", rokās turot sarkanas neļķes. Drošības dienestu pārstāvji ar abām meitenēm veica pārrunas, novēroja portāls "Delfi".

Arī otrdienas vakarā pieminekļa apkārtnē bija vērojams plašs likumsargu pulks.

Savukārt ap pulksten 20.40 policija paplašinājusi ierobežoto teritoriju ap pieminekli, novēroja "Delfi". Tāpat netālu no nožogojuma pulcējas pāris desmiti cilvēku, kas šķietami kaut ko gaida.

Kāds vīrietis ar sanākušajiem ap pulksten 21 sāka skaidroties par vēsturisko taisnīgumu, izraisot nelielu saķeršanos, bet to ātri pārtrauca Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona darbinieki.

Likumsargi sanākušos aicina nepulcēties un sanākušos izklīdina, tiek izmantoti arī stroboskopi. Ap pulksten 21.30 par spīti policijas mudinājumam ļaudis turpina pulcēties, vairākiem sanākušajiem rokās ir ziedi, kurus sāka novietot pļavā iepretim benzīntankam, taču to pārtrauca policija, aicinot ziedus uzlasīt un doties tālākās gaitās.

Ļaudis, kuriem neļāva nolikt ziedus, solīja 9. maijā atgriezties pie Brīvības pieminekļa un svinēt tur — "gaidiet mūs!".

Daži pasākuma dalībnieki pulksten 22 sāk dziedāt "Katjušu", likumsargi aizturēja divus cilvēkus.

Līdz pulksten 22.30 policija aizturējusi vismaz četrus cilvēkus. Lielākā daļa sanākušo devušies prom no pieminekļa apkārtnes.

Kā vēlāk norāda Valsts policija, kopumā aizturētas 14 personas par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Par šo pārkāpumu sākti 14 administratīvā pārkāpuma procesi.

VP atgādina, ka šajās dienās pastāv paaugstināti konfrontācijas riski starp atšķirīgus uzskatus pārstāvošām sabiedrības grupām. Līdz šim fiksēti mērķtiecīgi gadījumi un situācijas, kad personas provocē vai apzināti iesaistās lokālos konfliktos, kas pamatā ir balstīti nacionālā noskaņojumā un emocijās.

Likumsargi vērš uzmanību, ka tāda rīcība rada papildu drošības riskus, turklāt jebkāda veida asumi var tikt izmantoti agresora labā. Dienesti fiksē visus šādus gadījumus, katra šāda situācija tiek vērtēta rūpīgi, īpašu uzmanību pievēršot motivācijai un tam, kāds ir rīcības mērķis.

Valsts policija atkārtoti aicina personas nenākt, nepulcēties Uzvaras parka teritorijā, kā arī neveikt un neiesaistīties provokācijās. Likumsargi ir augstā gatavībā reaģēt un kontrolē situāciju Uzvaras parka teritorijā.


"Delfi" jau vēstīja, ka otrdienas rītā ekskavators bija sācis pieminekļa kāpņu demontāžu.

Nojaucamā objekta teritorija ir ierobežota, starp kokiem novilktas lentas, kā arī salikti žogi. Teritorijā izvietoti būvgružu konteineri un celtnieku dzīvojamie vagoniņi.

Savukārt pieminekļa tuvumā esošie žogi tiek aprīkoti ar necaurspīdīgu plēvi, novēroja "Delfi".


Tāpat ziņots, ka pirmdien, 22. augustā, tika uzsākti teritorijas sagatavošanas darbi, lai pieminekli nojauktu. Reaģējot uz pieminekļa nojaukšanas plāniem, pirmdienas vakarā pie objekta sapulcējās aptuveni 50 protestētāji, kuri apmēram stundas laikā tika izklīdināti.

Kopumā policija aizturēja septiņus cilvēkus.

Savukārt 13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Tas paredz, ka šādu objektu, tostarp arī Pārdaugavā esošā pieminekļu kompleksa, demontāžu būs jāveic līdz 15. novembrim.

Kopējās demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2 131 899 eiro. No šīs summas aptuveni 18% aizies teritorijas labiekārtošanai, 45% – baseina nojaukšanai un aizbēršanai, 24% – postamentu, tehnisko telpu un pamatu demontāžai un 7% – obeliska un skulptūru demontāžai. Būvlaukuma iekārtošanai un uzturēšanai būs nepieciešami 3% līdzekļu un vēl 3% –inženierkomunikāciju aizsardzībai un pārkārtošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!