Apritot gadam, kopš Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, piektdien pie Brīvības pieminekļa noris mītiņš Ukrainas atbalstam, "Delfi" informēja organizatori.

Mītiņu rīko Latvijas Pilsoniskā alianse kopā ar domubiedriem.

"Pirms gada, 24. februāra rītā, mēs visi pamodāmies ar skaudru atgādinājumu, ka Ukrainā jau gadiem notiekošais karš ir pārvērties par liela mēroga ofensīvu. Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā lika mums apzināties, ka dzīvojam kara ēnā. Ka dzīvojam pasaulē, kur bērni nevar doties uz skolu, pasaulē, kur pieaugušie nevar iet uz darbu, pasaulē, kur ikdienas nežēlīgi tiek nogalināti cilvēki, iznīcinātas viņu mājas, sagrauti viņu sapņi. Asinsizliešana Ukrainā turpinās, un ukraiņi ik dienas varonīgi cīnās par savas valsts neatkarību," vietnē "Facebook" raksta mītiņa organizatori.


Pasākumu vadīs radio ētera personība Magnuss Eriņš un "Delfi" žurnāliste Olga Dragiļeva. Mītiņā uzrunas teiks Latvijas amatpersonas kā arī vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki.

Organizācija lūdz dalībniekus būt atbildīgiem un cieņpilni izturēties pret ikvienu pasākumā iesaistīto.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Savukārt kopš 2022. gada oktobra ar raķetēm un droniem Krievija mērķtiecīgi grauj Ukrainas enerģētikas infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!