Foto: LETA

Lai gan visas Rīgas pašvaldības skolas ir gatavas uzsākt mācības klātienē 15. novembrī, tomēr epidemioloģisko risku dēļ pašvaldība lēmusi nākamnedēļ noteikt attālinātās mācības 7.–12. klašu skolēniem, preses konferencē piektdien informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš.

Tas nozīmē, ka no nākamās nedēļas Rīgā skolas klātienē būs jāapmeklē 1.-6.klašu skolēniem.

Piektdien, 12. novembrī, preses konferencē Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV), uzņēmuma "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa un Krastiņš informēja par Rīgas domes piešķirto sabiedriskā transporta atlaižu atjaunošanas kārtību no 15. novembra, kā arī par mācību procesa norisi no 15. līdz 17. novembrim Rīgas pašvaldības skolās. Portāls "Delfi" piedāvāja sekot līdzi preses konferencei.

Lēmums par attālinātajām mācībām konkrētajā klašu grupā pieņemts, lai galvaspilsētas 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem Rīgā turpinātu samazināties un īsajā pirmssvētku laikā samazinātu skolēnu kontaktēšanos.

Lai gan pašvaldība saprot skolotāju un vecāku vēlmi pēc iespējas ātrāk uzsākt mācības klātienē, pašvaldība aicina vēl trīs dienas rast iespēju atrasties savas ģimenes burbulī, nepārslogot sabiedrisko transportu un lieki nepulcēties, tādējādi vēl vairāk samazinot saslimstības līkni.

Kā pauda Rīgas 66. vidusskolas direktore Elita Guruli, šīs periods ļaus radīt un stabilizēt vēl lielāku drošību Rīgas skolās, lai visi skolēni 22. novembrī atgrieztos vienotā mācību procesā.

Līdzīgi lēmumi par attālinātu mācību procesu svētku nedēļā ir noteikti arī citās pilsētās, piemēram, Liepājā un Ventspilī, pauda Krastiņš.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) gan mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi, ka ministrija neatbalsta un neatbalstīs šādu pašvaldības patvaļu spēkā esošo noteikumu interpretācijā. Tiesa gan, viņa komentējusi iepriekš izskanējušās ziņas par iespējamo 4.-12. klašu skolēnu mācīšanos attālināti.

Pašvaldība skaidro, ka pēc nozares profesionāļu – skolu vadītāju sniegtās informācijas, nodrošinot normatīvos aktos jaunieviestās prasības, no 15. līdz 17. novembrim ir iespējama katrai skolai atsevišķa pieeja, jo atšķiras gan klašu komplektu skaits, gan telpu resurss, kam būtu jāpakārto arī mācību procesa organizēšana atsevišķām klašu grupām, paredzot kādai klašu grupai arī attālinātas mācības.

Līdz ar to arī skolēnu testēšana attālināto mācību laikā 7.-12. klašu skolēniem nenotiks. Tā vietā 22. novembrī skolās būs antigēnu testi, ar kuru palīdzību skola pārliecināsies, ka mācības notiek epidemioloģiski drošā vidē. Pašvaldība gan uzsvēra, ka katram skolēnam ir jāseko līdzi katras skolas noteiktajam testēšanas procesam un tas katrā skolā var atšķirties.

Attālinātu mācību laikā skolēniem pienākas pārtikas pakas, kas tiks arī nodrošinātas. Par testēšanas kārtību un pārtikas paku saņemšanu skola informēs skolēnu vecākus.

Savukārt Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) informēja, ka no nākamās nedēļas Rīgas sabiedriskajā transportā brauciena maksas atlaides varēs izmantot tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši pasažieri. Šis lēmums neattieksies uz skolēniem.

"Mēs uzskatām, ka šāds piegājiens ir taisnīgs, jo vakcinētas personas ir rūpējušās par sabiedrības veselību kopumā un ir pelnījuši baudīt atlaides. Ceram, ka šis būs grūdiens citiem, lai vakcinētos," pauda Ķirsis.

Kā norādīja vicemērs, no 82 000 personām, kas Rīgas sabiedriskajā transportā var pretendēt uz brauciena maksas atlaidēm 100% apmērā, šī brīža dati liecina, ka nevakcinētas ir 22 000. Savukārt no 55 000 personām, kas saņem daļēju brauciena maksas atlaidi, nevakcinēti ir ap 5 000 cilvēku.

"Rīgas satiksme" ir noslēgusi datu apmaiņas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) un saņem datus par vakcinētu un nevakcinētu personu statusu.

Kā apliecināja "Rīgas satiksmes" vadītāja Džineta Innusa, no pirmdienas visu to pasažieru, par kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas datu, e-taloni tiks bloķēti un tos būs iespējams atjaunot pēc saņemta Covid-19 sadarbspējīga sertifikāta, dodoties uz klientu apkalpošanas centru un samaksājot 2,85 eiro par atjaunošanu.

Savukārt tie cilvēki, kas ir vakcinējušies ārpus Latvijas un Eiropas Savienības, Innusa aicināja vērsties NVD, lai reģistrētu vakcinācijas sertifikātu un varētu turpināt saņemt brauciena atlaidi.

Pēc mājsēdes beigām "Rīgas satiksme" nemainīs līdz pulksten 20 noteiktos transporta kustības grafikus, kādi tie bijuši līdz šim, bet atjaunos sabiedriskā transporta kustību vakara un nakts stundās.

Tāpat Innusa atgādināja, ka klientu apkalpošanas centros pieņemšana notiek pēc pieraksta un visiem, kam ir tāda nepieciešamība, savlaicīgi jārūpējas par rindas pieteikumu. Iespēju robežās uzņēmums plāno arī palielināt centru kapacitāti, ja veidosies rindas.

Četras dienas nedēļā klientu apkalpošanas centrs darbojas "zaļajā" režīmā, bet ceturtdienās – "sarkanajā", pauda Innusa.

Aģentūra LETA iepriekš vēstīja, ka tās rīcībā esošā informācija liecina, ka Rīgas skolās mācības klātienē varētu atsākties nevis no 15. novembra, bet gan no 22. novembra.

Ceturtdien notikusi sanāksme, kurā kopā ar skolu direktoriem izvērtēti drošības aspekti, epidemioloģiskā situācija skolās un citi faktori.

Papildus esot ņemts vērā, ka nākamnedēļ no 15.novembra līdz 17.novembrim būs tikai trīs mācību dienas, bet pēc sāksies valsts svētku brīvdienas un skolēni skolās atgriezīsies tikai 22.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!