Foto: Privātais arhīvs

Otrdienas, 10. maija, rītā pie pieminekļa Uzvaras parkā ar eskavatoru novākti tur 9. maijā noliktie ziedi, liecina sociālajos medijos publicētie attēli. Par šo sašutumu paudis partijas "Saskaņa" vadītājs Jānis Urbanovičs, notikušo dēvējot par provokāciju.

Internetā publicētajā video redzams, kā ekskavators ziedus novāc un iemet tos kravas automašīnā.

Rīgas domē portālam "Delfi" apliecināja, ka uzkopšanas darbus pieminekļa pakājē veic SIA "Rīgas meži" un tie ir "ikdienas uzkopšanas darbi". Toties uzņēmumā portālam "Delfi" norādīja, ka otrdien veiktie darbi nav gluži "ikdienišķi", jo novācamo lietu apmērs bija lielāks nekā ierasts.

Savukārt aģentūra LETA vēsta, ka arī pēc teritorijas uzkopšanas, tur joprojām tiek nesti ziedi.

Urbanovičs, komentējot rīta notikumus, portālam "Delfi" norādījis, ka nezina, kurš devis rīkojumu "nošķūrēt ziedu klājienu pie pieminekļa".

Deputāta ieskatā, šī persona uzskatāma par provokatoru un nelieti. "Viņš ir parādījis, ka šie cilvēki viņa acīs nav nekā vērti. Tēlaini izsakoties, viņš ir nošķūrējis šos cilvēkus no sava ceļa," raksta Urbanovičs.

Tāpat deputāts norādījis, ka ziedu novākšana ir varas demonstrējums pret lielu jo lielu Latvijas iedzīvotāju daļu. "Vai tiešām varai ir bail no ziediem," retoriski vaicā politiķis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, lai arī Latvijā pirmdiena, 9. maijs, oficiāli atzīta par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienu, Pārdaugavā pie pieminekļa Uzvaras parkā visas dienas garumā pulcējās cilvēki, kuri pie iežogotā monumenta centās nolikt ziedus, novēroja portāls "Delfi".

Jau vēstīts, ka Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt pasākumus padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežo 9. maija publiskas svinības.

Savukārt 7. aprīlī galīgajā lasījumā Saeima atbalstīja steidzamības kārtā virzīto priekšlikumu šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu.

Tāpat nedēļas nogalē piekļuvi piemineklim ierobežoja Valsts policijas barjeras.

Savukārt pieminekli ierobežojošā sēta noklāta ar Ukrainas un Latvijas karogiem. Šāda sēta ap pieminekli uzstādīta, jo piemineklis atzīts par tādu, kas atrodas bīstamā stāvoklī.

9. maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Mūsdienās 9. maijs kļuvis par savdabīgu mobilizējošu datumu, kurā daļa bijušās PSRS iedzīvotāji, tai skaitā Latvijā, demonstrē savu kopības sajūtu. Plašākās svinības Latvijas teritorijā šajā datumā parasti notikušas pie pieminekļa Pārdaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!