Piektdien no pulksten 12 "Delfi" studijā noritēja diskusija "Kādas problēmas skar gan aprūpējamos, gan aprūpētājus mūsu valsts sociālās sistēmas ietvaros", tādējādi turpinot jau iepriekšējos gados "Delfi" labdarības projektā "Stiprini stipros" iesākto tematiku.

Diskusijas dalībnieki sarunā izgaismoja to, cik būtiski aprūpes jautājumi ir visais sabiedrībai. Lai arī varētu šķist, ka pakalpojumu nepieejamība un izpratnes trūkums skar tikai tos, kam nepieciešama aprūpe, realitātē sabiedrība zaudē arī viņu tuviniekus. Diskutētāji atklāja, ka zina gadījumus, kur veselas ģimenes pamet valsti, jo saprot, ka citādi nespēj sev un mīļajiem nodrošināt pilnvērtīgu un laimīgu dzīvi.

Kā būtiskākie jautājumi, kas kavē izmaiņu ieviešanu tika minēti finansējuma trūkums, sadrumstalotība dažādu pakalpojumu nodrošināšanā un sistēma, kas nav piemērota cilvēka dzīves realitātei. Sarunā iesaistītie vienojās, ka bez sabiedrības atbalsta situāciju nav iespējams mainīt, jo, lai panāktu izmaiņas likumdošanā, ir nepieciešams pamudinājumus lēmumu pieņēmējiem.

Diskusiju turpināšana un jautājumu izgaismošana publiskajā telpā bija apņemšanās, ko tuvākajos gados solīja realizēt visi dalībnieki. Tāpat sarunas noslēgumā tika izvirzīti ļoti konkrēti mērķi, kuru realizēšana kaut par milimetru padarītu aprūpējamu cilvēku tuvinieku ikdienu vieglāku. Piemēram, Laura Dzērve pēc diskusijas ķērās klāt darbam, lai noskaidrotu, kāpēc recepti higiēnas preču iegādei pieaugušajiem joprojām nav iespējams saņemt elektroniski.

Diskusijā, kas top sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", piedalijās "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, "Delfi plus" redaktore Laura Dzērve (attālināti), kas ar savām publikācijām ir panākusi arī izmaiņas likumdošanā, Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš, biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktors Andris Bērziņš un rakstniece un aktrise Ilona Balode-Ūdre, kas lielu daļu savas dzīves velta rūpēm par vīru Rolandu Balodi-Ūdri.

Diskusiju vadīja "Delfi" žurnālu satura redaktore Dita Vinovska.

Jau ziņots, ka no 2. līdz 5. septembrim norisinās jau sestais sarunu festivāls "Lampa", kurā, kā jau ierasts, piedalās arī "Delfi". Turklāt šogad "Delfi" kļuvis arī par vienu no "Lampa" oficiālajām norises vietām, uz pasākumu norises laiku nododot savu TV studiju festivāla rīcībā.

Diskusijas klausītāji varēs arīdzan izteikt savu viedokli un uzdot jautājumus. "Delfi" veidotās diskusijas būs iespēja vērot tiešsaistē portālā, kā arī portāla "Facebook" lapā. Detalizētāka informācija par katra pasākuma apmeklēšanas iespējām, kā arī pilna norišu programma pieejama "Lampa" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!