Foto: DELFI

Spītējot Valsts policijas (VP) izplatītajam lūgumam nepulcēties nesankcionētos protestos, sestdien, 18. septembrī, atsaucoties politiķa Aināra Šlesera ("Latvija pirmajā vietā") un dažādu aktīvistu aicinājumiem, Vecrīgā pulcējās iedzīvotāji, kas protestā pauda neapmierinātību ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19, novēroja portāls "Delfi".

Lai arī pasākums oficiāli ieplānots no pulksten 13, jau ap pulksten 12 pie Pulvertorņa sāka pulcēties cilvēki, kas pēc tam devās virzienā uz Krastmalu. Īsi pirms pulksten 13 protesta apmeklētāji pulcējās Doma laukumā, kur vienojās dziesmā un dejā. Sanākušie izpildīja tādas dziesmas kā "Bēdu, man lielu bēdu".

Pēc tam, turpinot dziedāt, sanākušie devās virzienā uz Krastmalu. Nonākot pie Rīgas Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcas, protesta apmeklētāji apstājās un ģitāru pavadībā turpināja skandēt dziesmas. Pēc dziedošās pauzes sanākušie turpināja ceļu uz Krastmalu.

Oficiāli piketu sanākušie atklāja Krastmalā, kopā izpildot Latvijas valsts himnu.


Drīz pēc tam klātesošos uzrunāja jaundibinātā politiskā spēka "Latvija pirmajā vietā" līderis Ainars Šlesers. Viņš pamācīja klātesošos, kā formāli ievērot piketa nosacījumus. Pēc viņa ar uzrunu uzstājās Diāna Ulme, bijušā politiķa Arvīda Ulmes sieva. Viņu atbalstīja un viņas roku turēja "Memory water" ("atmiņas ūdens") dibinātājs un lapas "Mainampasauli.news" veidotājs Jānis Pļaviņš.

Kā nākamā uz trepēm teikt runu kāpa "Latvija pirmajā vietā" pārstāve, bijusī parlamentāriete Linda Liepiņa. Viņa klātesošos iepazīstināja ar izvirzīto ultimātu Valsts prezidentam Egilam Levitam.

"Tribīnē" kāpa arī Pļaviņš. Viņš uzmundrināja klātesošos ar saukļiem: "Mēs esam vara!" un "Brīvību!". Pēc viņa ar pavisam īsu uzrunu klātesošos sveica bijušais politiķis Vilis Krištopāns, kurš ir arī "Latvija pirmajā vietā" viens no līderiem. Krištopāns pieteica nākamo runātāju – Šleseru.

Šlesers veltīja skarbus vārdus Valsts prezidentam Levitam un esošajai varai un pateicās klātesošajiem par atnākšanu. Lai gan pasākuma pirmajās rindās bija tieši "Latvija pirmajā vietā" pārstāvji, viņš uzsvēra, ka "šis pasākums nav politisks".

Viņš informēja, ka, ja Levits neizpildīs viņu izvirzīto ultimātu – tautas prasību, pēc divām nedēļām – 2. oktobrī – tiks rīkota nākamā protesta akcija.

Pēc tam tribīnē kāpa arī citi, tostarp bijusī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsta palīdze Marina Kornatovska un uzņēmējs Valentīns Jeremejevs, kurus abus iepriekš Valsts policija aizturēja saistībā ar viltus ziņu par Covid-19 izplatīšanu, kā arī dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča, bijušais politiķis Arvīds Ulme, svarcelšanas treneris Viktors Ščerbatihs, dziesminieka Kaspara Dimitera sieva Līga Dimitere.

Izskanot oficiālajām uzrunām, "tribīnē" atkārtoti kāpa Gulbe-Paškeviča, lai kopā ar sanākušajiem vēlreiz izpildītu Latvijas valsts himnu, kā arī dziesminieks Dimiters, kurš klātesošajiem lasīja dzejoli. Pēcāk klātesošie turpināja turpināja izpildīt kopā dziesmas. Daļa klātesošo, turpinot dziedāt, pēcāk devās uz Brīvības pieminekli. Uz atvadām pie Brīvības pieminekļa pūlis izpildīja vēl vairākas dziesmas un neilgi pirms pulksten 15.30 sāka izklīst.

Kā novēroja portāls "Delfi", pasākumu apmeklēja arī parlamentāriete Jūlija Stepaņenko, mūziķis Deniss Paškevičs, Latvijas Blogeru un Influenceru asociācijas dibinātāja Maija Armaņeva, "Kristus pasaulei" līderis Mārcis Jencītis , AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris, "Gaismas tīmekļa" pārstāvis Andris Ciekurs, uzņēmēja un influencere Elīna Didrihsone, bijušais Rīgas mērs Gundars Bojārs un citi.


Valsts policija piketa laikā izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka šobrīd, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, piketus klātienē ārpus telpām drīkst organizēt līdz 50 cilvēkiem, bet sapulces nav atļautas. Līdz ar to likumsargi ir konstatējuši, ka pasākuma organizators un tā dalībnieki ir pārkāpuši epidemioloģiskās drošības prasības.

"Policijas un citu drošības iestāžu spēki šobrīd atrodas notikuma vietā un strādā pēc iepriekš izstrādāta plāna, un ir gatava rīkoties atbilstoši situācijai un saskaņā ar normatīvo regulējumu, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību, nepieļautu noziedzīga rakstura izpausmes un cita veida saasinājumus," norādīja policijā.

Pulksten 13.30, saskaņā ar policijas aplēsēm, pasākumā pulcējās ap 500 dalībnieku. Savukārt pulksten 15 policija izplatīja paziņojumu, norādot, ka "visa pasākuma laikā kopumā uz šo piketu varētu būt sapulcējušies ap 1000 cilvēkiem, vienlaicīgi Krastmalā bija ap 500".

Personām, kas pārkāps epidemioloģiskās drošības prasības vai izdarīs citus pārkāpumus, tiks vērtēta atbildība, atkārtoti atgādināja likumsargi. Pierādījumu nostiprināšanai policija visu notiekošo, tostarp, noteikumu pārkāpumus fiksēja ar tehniskajiem līdzekļiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka jaundibinātā politiskā spēka "Latvija pirmajā vietā" līderis Šlesers sestdien, 18. septembrī, plāno rīkot piketu 11. novembra krastmalā, grasoties izvirzīt ultimātu Valsts prezidentam Levitam, prasot cita starpā saglabāt brīvprātīgu vakcināciju pret Covid-19.

Šis ir kārtējais pikets, kas pēdējo mēnešu laikā notiek Vecrīgā. Pirms tam līdzīgus piketus rīkoja Saeimas deputāts Aldis Gobzems, kurš gan 4., gan 18. augustā spēja sapulcēt atbalstītājus, kuri arī uzstādīja prasības Levitam.

Tāpat ziņots, ka Valsts policija piektdien, 17. septembrī, izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka, neskatoties uz iepriekšējiem policijas un citu drošības iestāžu brīdinājumiem, likumsargu rīcībā ir informācija, ka atsevišķas personas gan Rīgā, gan citviet Latvijā aizvien plāno rīkot gan nesankcionētus piketus, gan arī apzināti pārkāpt pieteikto piketu noteikumus, tādējādi bezatbildīgi riskējot ar epidemioloģisko drošību un sabiedrisko kārtību.

Policija iepriekš aicināja iedzīvotājus nedoties uz šādiem pasākumiem, savukārt organizatorus – rūpīgi pārdomāt savas darbības, atkārtoti aicinot gan šo protesta akciju organizatorus un potenciālos dalībniekus būt apdomīgiem, atbildīgiem un izvērtēt riskus.

Ja policija konstatēs epidemioloģiskās drošības, ceļu satiksmes vai citus pārkāpumus, pārkāpēji tiks saukti pie atbildības, iepriekš brīdināja likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!