Atceroties 25 gadus kopš trauksmainajiem barikāžu laika notikumiem, Valsts kanceleja sadarbībā ar aģentūru LETA izveidojusi filmu “Barikāžu stāsti”, kurā emocionālās atmiņās dalījušies aculiecinieki, kuru iespaidi iemūžināti kādā no īpaši izveidotajām atmiņu studijām Rīgā, Liepājā un Valmierā.

Tuvojoties barikāžu 25.gadskārtai, Valsts kanceleja aicina iedzīvotājus kādā no piecām atmiņu studijām izstāstīt savu barikāžu stāstu. Atmiņās tika aicināti dalīties gan iedzīvotāji, kuri paši sargāja valsts stratēģiskos objektus, gan tie, kuri organizēja dežūras, gan arī tie, kuri rūpējās par siltu tēju, zeķēm un cimdiem tiem, kas sargāja.

Atmiņu stāstus jau sākotnēji Valsts kanceleja bija paredzējusi apkopot un nodot Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam tālākai saglabāšanai.

Filmā "Barikāžu stāsti" iekļauti spilgtākie stāsti, bet visi 196 atmiņu stāsti tiks nodoti Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam, Latvijas Nacionālajam arhīvam un Barikāžu muzejam, informē Valsts lanceleja.

Jau vēstīts, ka janvārī aprit 25 gadi, kopš Vecrīgā un ap stratēģiski svarīgākajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Aicinājums celt barikādes izskanēja 1991. gada 13. janvārī.

16. janvārī apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Traģisks bija 20. janvāris, kad OMON kaujinieki mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas (IeM) ēku.

Tika nošauti iekšlietu darbinieki Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, režisors Andris Slapiņš, skolnieks Edijs Riekstiņš, vēlāk no gūtajiem ievainojumiem mira kinooperators Gvido Zvaigzne. 21.janvārī Vecrīgā barikāžu celtniecības laikā bojā gāja Ilgvars Grieziņš.

Tieši 20. janvāris noteikts par 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!