Foto: LETA

Atbildīgo personu izslēgšanu no Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma atbalstot komisijā pārstāvētie "Vienotības", "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, kā arī parlamentāriete Inguna Rībena (VL-TB/LNNK), sacīja deputāts Artuss Kaimiņš (LRA).

Komisijas pārstāvji savu viedokli pauž arī īpaši sasauktā preses konverencē, ko var vērot portālā "Delfi".

Ja šie deputāti nobalsos par atbildīgo personu vārdu un uzvārdu izslēgšanu, tad viņiem būtu jānoliek mandāti, pārliecināts politiķis. Kaimiņš atsevišķu politiķu atbalstu atbildīgo nepieminēšanai uzskata par pilnīgi nepieņemamu, norādot, ka šādā veidā Saeimā ir izveidots "Molotova-Rībentropa pakts II".

Deputāts skaidroja, ka divi no galaziņojuma projektā minētajiem politiķiem, ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) un bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, jau esot uzņēmušies politisko atbildību. Viņš uzsvēra, ka nevis amati, bet indivīdi izdara izvēles un ka dokumentā minētie septiņi politiķi un amatpersonas savas izvēles neizdarīja par labu sabiedrībai. Valdība tādējādi pievīla sabiedrības uzticību, norādīja Kaimiņš. Parlamentārietis "Vienotības", "Saskaņas", ZZS un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK septiņu deputātu gatavību balsot par septiņu politiķu un amatpersonu izslēgšanu no galaziņojuma dēvē par "septiņu svēto" iestāšanos par citiem "septiņiem svētajiem".

Kā ziņots, atcelta šodien plānotā Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēde, kurā bija iecerēts apstiprināt komisijas galaziņojumu, savukārt preses konference plkst.16 notiks, informēja komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Komisijas sēde ir atcelta tāpēc, ka Baloža rīcībā nonākusi informācija par vairāku politisko spēku vienošanos panākt, lai no galaziņojuma teksta tiek izslēgti tā projektā pašlaik pieminēto septiņu politiķu un amatpersonu vārdi un uzvārdi, tai skaitā ekspremjers Dombrovskis un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Kaimiņš norādīja, ka komisijas vairākums ir gatavs atbalstīt "Vienotības" deputāta Inta Dāldera iepriekš pausto priekšlikumu galaziņojumā vispār neminēt konkrētus uzvārdus.

Tikmēr komisijas priekšsēdētājs Balodis pieļauj, ka notikusi vienošanās arī par paša galaziņojuma neapstiprināšanu. Balodis plāno izveidojušos situāciju tuvākajā laikā pārrunāt ar vairāku Saeimā pārstāvēto politisko partiju vadību, lai paskaidrotu šo septiņu uzvārdu minēšanas nepieciešamību.

Kā skaidroja komisijas priekšsēdētājs, daļa partiju varētu nezināt, ka galaziņojuma projektā pašlaik kā atbildīgie ir minēti vairs tikai "Vienotības", "Saskaņas" un "Latvijas attīstībai" politiķi. Balodis uzsvēra, ka sabiedrība uzskata par nepieciešamu galaziņojumā minēt atbildīgo personu uzvārdus.

Arī Balodis iespējamo vairāku politisko spēku vienošanos par uzvārdu izslēgšanu no dokumenta nodēvēja par "Molotova-Rībentropa paktu II".

Komisijas vadītājs plāno tikties ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības vadību, lai pārrunātu izveidojušos situāciju. Viņš neizslēdz iespēju, ka tikšanās varētu notikt arī ar partijas "Saskaņa" politiķiem.

Komisijas sēdi galaziņojuma apstiprināšanai varētu sasaukt divu nedēļu laikā, prognozēja Balodis, savukārt preses konference, kas paredzēta šodien plkst.16, nav atcelta un notiks.

Kā ziņots, Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien bija plānojusi lemt par galaziņojuma apstiprināšanu.

Galaziņojuma pašreizējā projektā par traģēdiju kā morāli un politiski atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Dombrovskis, bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Komisijas sekretārs Dālderis gan bija paudis apņēmību rosināt no galaziņojuma izņemt šo personu uzvārdus, jo, kā uzskata politiķis, komisijai nevajadzētu tēlot tiesu. Neviens komisijai nav deleģējis tiesības noteikt atbildīgās personas, tāpēc šāda "ākstīšanās" jābeidz, norāda deputāts.

Jau vēstīts, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!