Foto: Valsts kanceleja

Ministru kabinets 15. jūnijā vienojās pieņemt vairākus atvieglojumus personām, kurām ir digitālais Covid-19 sertifikāts, tostarp būtiski atvieglojot ceļošanu. Tāpat atcelta prasība lietot sejas maskas ārtelpās, kur pulcējas kupls cilvēku pulks. Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar preses konferences ierakstu, kas notika pēc valdības sēdes.

Preses konferencē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors, Jānis Citskovskis.

Preses konferencē Kariņš uzsvēra, ka, kā jau agrāk runāts, vakcinētām personām būs daudz vieglāk atgriezties normālā ikdienā. Viņš gan piebilda, ka pēdējā nedēļā nedaudz samazinājies vakcinācijas temps, proti, tas nokritis zem vairāk nekā 100 000 vakcināciju nedēļā.

Valdības vadītājs aicināja iedzīvotājus izmantot iespēju vakcinēties, uzsverot, ka pašlaik ir situācija, kad ir pieejamas vakcīnas un nav rindas, tāpēc tā ir labākā iespēja iegūt bezmaksas vakcīnu un sagatavoties rudenim, kad slimība atkal varētu uzplaiksnīt.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par vakcinācijas tempu samazināšanos, Kariņš norādīja, ka Latvijā vakcinēties gribošo cilvēku skaits ir mazāks nekā citās valstīs un tas ir "skaļais zvans", ka nepieciešams kaut ko darīt. Viņš atzīmēja, ka agrākās iedzīvotāju aptaujās secināts, ka apmēram viena trešdaļa iedzīvotāju ir gatava vakcinēties uzreiz, bet apmēram 40% iedzīvotāju konceptuāli neiebilst pret vakcināciju, bet vēl nav līdz galam pārliecināti. Attiecīgi premjers skaidroja, ka šobrīd pirmo vakcīnu būs saņēmuši šī vakcinēties gatavā trešdaļa un ir nepieciešams domāt, kas jādara, lai pārliecinātu 40%, kas vēl nav līdz galam droši.

Arī Perevoščikovs uzsvēra, ka ir svarīgi vakcinēties, jo daudzās valstīs izplatās vairāki Covid-19 paveidi, tostarp arī Indijas koronavīrusa paveids, kas ir konstatēts arī Latvijā. Viņš akcentēja, ka ir svarīgi ievērot visus noteiktos drošības pasākumus, ja cilvēkam ir apstiprināts pozitīvs Covid-19 tests. Tāpat epidemiologs norādīja, ka pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem ir mazāks risks saslimšanai un vakcīnas ir efektīvas arī pret Covid-19 paveidiem.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 15. jūnijā, atbalstīja grozījumus, kas ļaus pret Covid-19 vakcinētām vai šo slimību pārslimojušām personām ceļot bez jebkādiem ierobežojumiem.

Savukārt nevakcinētām personām nāksies turpināt ievērot lielāko daļu līdzšinējo ierobežojumu.

Turpmāk arī drīkstēs rīkot publiskus pasākumus, kuros apmeklētāji atrodas vieglajā transportlīdzeklī vai individuālajā peldlīdzeklī.

Noteikts arī, ka mutes un deguna aizsegi turpmāk būs jālieto tikai iekštelpās. Toties tirdzniecības vietās turpmāk vairs nebūs jālaiž apmeklētāji iekšā pa vienam un nebūs jānodala izeja un ieeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!