No otrdienas, 15. jūnija, atļauts organizēt un piedalīties publiskos pasākumos, ievērojot noteiktas prasības. Par to norises kārtību un noteikumiem informē atbildīgās ministrijas. Preses koferencei bija iespējams sekot video tiešraidē portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Nacionālā veselības dienesta Informācijas tehnoloģiju projektu attīstības nodaļas projektu vadītāja Diāna Nagle, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone, Latvijas Nacionālā kultūras centra Nemateriālā kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

Kā skaidroja Pavļuts, ir definēti trīs pakāpju drošības līmeņi – nedrošais, daļēji drošais un drošais.

Nedrošais līmenis ir mūsu ikdiena, kur notiek pulcēšanās ikvienam bez Covid-19 sertifikāta, sacīja ministrs. Tie ir privāti pasākumi telpās līdz 10 cilvēkiem no divām mājsaimniecībām, tāpat arī iespēja apmeklēt āra terases, muzejus, tirdziņus, veikalus, bibliotēkas, pārvietoties ar sabiedrisko transportu, ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, bez nepieciešamības uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Kā skaidroja Pavļuts, no 15. jūnija varam izvērst arī daļēji drošo un drošo līmeni, kur daļēji drošais līmenis ir iespēja apmeklēt publiskus pasākumus, pie ieejas uzrādot Covid-19 sertifikātu. Tomēr ir jālieto sejas maskas, ir personalizētas sēdvietas, jāievēro distance, telpā pasākums notiek līdz četrām stundām ne vairāk kā 300 cilvēkiem, ārā – ne vairāk kā 500 cilvēkiem. Bērniem līdz 12 gadiem sertifikāts nav vajadzīgs.

Drošais līmenis paredz pulcēšanos un pasākumus tikai vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem. Tie var būt gan privāti, gan publiski pasākumi telpās un ārā, kā lemj organizatori. Publiskā pasākumā nav jālieto maskas, nevajag ieturēt distanci, nav laika un apmeklētāju skaita ierobežojuma. Kā teica Pavļuts, formātu pasākumam izvēlas tā rīkotāji.

Tāpat Pavļuts skaidroja, ka noteikts pārejas periods, kurā pieaugušie līdz 1. augustam varēs veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu testēšanas sertifikāta iegūšanai, bet bērni līdz 18 gadiem to varēs darīt līdz šā gada 1. septembrim.

NVD pārstāve Diāna Nagle skaidroja, kādi Covid-19 sertifikāti ir pieejami – testēšanas, pārslimošanas un vakcinācijas. Viņa uzsvēra, ka pirms došanās uz pasākumu, kur būs jāuzrāda sertifikāts, nepieciešams pārbaudīt tā derīgumu – vietnē jāveic sertifikāta skenēšana.

No otrdienas, 15. jūnija, būs pieejama mobilā aplikācija sertifikātu ērtākai skenēšanai, sacīja Nagle.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka nedēļas nogalē notika vairāki pilotpasākumi.

Viņa, stāstot par galvenajiem secinājumiem pēc pasākumu pilotprojektiem, sacīja, ka apmeklētāji ir ļoti atbildīgi un sadarbojas ar rīkotājiem, kā arī skatītāji un mākslinieki noilgojušies pēc pasākumiem.

Pēc Covid-19 sertifikātu izmantošanas šajos pasākumos ir radušies arī praktiski secinājumi – jāizmanto PDF formāta sertifikāts, nevis ekrānuzņēmums, jo to QR kodu lasītājs nevar nolasīt. Tāpat arī apmeklētājam jāseko līdzi sertifikāta derīgumam, jo vakcinācijas sertifikāts sāk darboties no 15. dienas pēc noslēdzošās vakcīnas devas saņemšanas, nevis 14. dienā.

Kā skaidroja veselības ministrs, vakcinācijas sertifikāts ir viens un tas pats, proti, dodoties uz vairākiem pasākumiem nav jāveido jauns sertifikāts. Tas ir derīgs visur Latvijā un Eiropā, ja cilvēkam ir pabeigts vakcinācijas kurss un pagājušas noteiktās 15 dienas pēc vakcīnas saņemšanas. Tāpat viņš papildināja, ka valsts iekšzemē daudzi izņēmumi pieejami arī ar saņemtu "AstraZeneca" ražotās vakcīnas "Vaxzevria" pirmo pēc 21 dienas kopš tā saņemta.

Vakcinācijas sertifikātiem šobrīd nav beigu termiņa savukārt pārslimošanas sertifikāta derīgums ir 180 dienas pēc pirmā pozitīvā testa. Pēc tam vai pirms tā derīguma beigām vajadzētu savlaicīgi vakcinēties, viņš uzsvēra.

Covid-19 testa sertifikātiem ir dažādi derīguma termiņi – dažas stundas eksprestestiem un antigēnu testiem, pāris dienas ar polimērāzes ķēdes reakcijas testiem. Tāpat viņš norādīja, ka ar vienu testu var apmeklēt vairākus pasākumus, kamēr vien tests ir spēkā.

Vilsone sacīja, ka interese pēc pasākumiem ir ļoti liela, pasākumus rīkot vēlas, bet katrs rīkotājs veic aptauju par saviem skatītājiem un cik liela ir ekonomiskā atdeve, izvēloties vienu vai otru rīkošanas veidu. Tāpat viņa piebilda, ka pilotprojekts uzrādīja, ka kinoteātri ir gatavi uzsākt darbību.

Pavļuts papildināja, ka droši vien paies kāds brīdis, kad rīkotāji pieradīs. Šobrīd ir ap 400 000 cilvēku, kas ir pilnībā vakcinēti, šis skaits turpinās augt. "Domāju, ka pēc zināma pārejas, pierašas posma pasākumu rīkotājiem būs jābūt paļāvībai, ka varēs rīkot pasākumus," sacīja Pavļuts.

Viņš uzsvēra, ka šī pieeja neatceļ iepriekš apstiprināto luksofora principu, tiek strādāts pie tā, ka varētu atcelt vēl kādus ierobežojumus. Tāpat viņš minēja, ka vēl kādu laiku noteikti netiks atcelta obligātā prasība nēsāt aizsargmaskas sabiedriskajā transportā.

Jau ziņots, ka no 15. jūnija publiskus pasākumus varēs apmeklēt ne tikai pilnībā vakcinēti un pēdējā pusgada laikā ar Covid-19 izslimojuši cilvēki, bet arī cilvēki ar negatīvu Covid-19 testu, paredzot, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, lai apmeklētu pasākumus kopā ar vecākiem, tests nav jāveic.

Lai nodrošinātu apstākļus, kas novērš Covid-19 izplatību, pasākumos apmeklētājiem būs jāievēro noteikti drošības pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!