Foto: DELFI
Ceturtdien Saeima ar protestētājiem zem logiem sāka skatīt novadu reformas likumprojektu, kas paredz līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām izveidot 40 vietvaras līdzšinējo 119 vietā. Savu artavu "tautas dusmu" saņēma arī par reformu atbildīgais deputāts - Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP).

"Delfi" jau ziņoja, ka reformas pretinieki rīta pusē protestēja pie parlamenta ēkas un pa atsevišķiem reģionālajiem autoceļiem pārvietojās ar smago tehniku, apgrūtinot satiksmi.

Pie Saeimas nama protestā piedalījās ap 200 cilvēku.

Jau ziņots, ka atbilstoši Saeimas 2019. gada 21. martā dotajam uzdevumam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavoja likumprojektu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums" ar jauno administratīvi teritoriālo iedalījumu, kuru valdība apstiprināja pērnā gada 15. oktobrī, piedāvājot līdzšinējo 119 pašvaldību vietā veidot 39 vietvaras.

Saeima 7. novembrī likumprojektu konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā. Paredzams, ka likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā var prasīt vairākas dienas, jo ir iesniegti vairāk nekā 300 priekšlikumi.

Plānots, ka Saeima likumu pieņems līdz šī gada jūnijam, lai 2021. gadā jaunais pašvaldību iedalījums stātos spēkā un jaunās pašvaldību domes varētu darbu uzsākt nākamā gada 1. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!