Foto: Publicitātes attēli

Ventspils Augstskolas (VeA) studentu komanda "Irbe-1" piektdien no Ventspils lidostas teritorijas stratosfērā palaida meteoroloģisko balonu, un nu seko no tā sūtītajiem GPS datiem, kas komandu aizvedīs līdz punktam, kur balons ar tam piestiprināto derīgo kravu būs nosēdies, portālu "Delfi" informē VeA.

"Irbe-1" komanda gaisa balonu veiksmīgi ir palaidusi stratosfērā. Iepriekš veiktie mērījumi liecina, ka meteoroloģiskais balons piezemēsies pie Lietuvas robežas, netālu no Auces.

Zonde palaista pulksten 12:30, tā lidos aptuveni 30 kilometru augstumā un ar speciāli sagatavotu fotokameru uzņems Zemes virsmas fotoattēlus infrasarkanajā diapazonā.

Šie attēli tiks izmantoti, lai plašā teritorijā noteiktu fotosintēzes procesa intensitāti augos. Ar attēlu palīdzību būs iespējams noskaidrot, vai, piemēram, rudenī iesētā labība ir veiksmīgi pārziemojusi.

Uz zondes atradīsies arī studentu izveidotas elektronikas ierīces, kas veiks dažādus mērījumus. Lidojuma laikā tiks arī uzņemts augstas izšķirtspējas video.

Komanda piedalās konkursā "Global Space Balloon Challenge", tādēļ iegūtie rezultāti tiks apkopoti un kopā ar īsu videoatskatu nosūtīti sacensību rīkotājiem.

"Global Space Balloon Challenge" ir sacensības, kas jau trešo gadu pēc kārtas vienotam mērķim pulcē amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules, iedrošinot veidot pašiem savas tuvā kosmosa misijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!