Iekšlietu ministrija (IeM) un Ārlietu ministrija (ĀM) uzsākusi informatīvo kampaņu cīņai pret cilvēktirdzniecību. Kampaņas "Cilvēku tirdzniecības upuris?" mērķis ir uzrunāt sabiedrību un veicināt cilvēku izpratni par dažādām cilvēktirdzniecības formām, riskiem, sekām un iespējām saņemt palīdzību, portālu "Delfi" informēja ĀM.

2019. gadā pasaulē tika identificēti 119 000 cilvēku tirdzniecības upuru. Tā ir tikai cilvēku tirdzniecības noziedzīgā biznesa aisberga redzamā daļa, jo upuri paliek neatklāti, tiek ekspluatēti, turpinot ienest saviem pāridarītājiem milzu peļņu, uzsvēra ĀM. Upuri paši bieži vien neapzinās, ka ir maldināti vai piespiesti, ka ar varu, viltu vai draudiem un šantāžu pakļauti ekspluatācijai un kļuvuši par cilvēktirdzniecības upuriem.

Kā skaidroja ĀM, katrs cilvēku tirdzniecības gadījums ir individuāls, katram cietušajam ir savs stāsts par to, kā viņš vai viņa nonācis verdzībā, izdzīvojis un kā no tās izkļuvis.

Saskaņā ar IeM apkopoto informāciju par cilvēku tirdzniecības upuriem, pēdējo sešu gadu laikā Latvijā palīdzība sniegta 191 personai: 60 ārzemniekiem un 131 Latvijas valstspiederīgajam, 92 tika ekspluatēti Latvijā un 99 – ārvalstīs, galvenokārt, Eiropā.

102 no cietušajiem bija sievietes, 89 - vīrieši; 17 - bērni, 174 - pilngadīgas personas. 43 upuri bija pakļauti seksuālai izmantošanai, 45 – piespiedu fiktīvām laulībām, 4 – piespiedu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanai, 2 – turēti kalpībā, bet vairākums tirdzniecības upuru – 97 personas – bija nodarbinātas piespiedu darbā.

Kampaņas laikā cilvēku tirdzniecības novēršanā iesaistīto institūciju un atbalstītāju tīmekļa vietnēs un sociālajos tīklos tiks publicēti video ar brīdinājumiem par seksuālo izmantošanu, darbaspēka ekspluatāciju un piespiedu fiktīvām laulībām un informāciju par iespējām vērsties pēc palīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!