Foto: Valsts kanceleja
Otrdien, 13. aprīlī, valdība pieņēma vairākus lēmumus, piemēram, piešķirot finanšu līdzekļus masu vakcinācijas centru darbības nodrošināšanai. Preses konferencei bija iespējams sekot līdz portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs un Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Ņemot vērā, ka ir jāsabalansē taisnīgums ar raitu vakcināciju pret Covid-19, otrdien tika veikti grozījumi, paredzot iespēju vakcinācijas centros potēt arī ārpus atvērtajām prioritārajām grupām esošos iedzīvotājus, ja vakcīnu daudzums un centru kapacitāte to atļauj, žurnālistiem pavēstīja Pavļuts.

Pēc Pavļuta sacītā, šādas iespējas izmatošana notiktu gadījumā, ja tas neapdraudētu šobrīd atvērto prioritāro grupu iespēju saņemt vakcīnu. "Tagad mums ir regulējums, kas dod tiesības iziet ārpus prioritāro grupu robežām," skaidroja ministrs.

Konkrētas metodes, kad var vakcinēt jebkuru, šajos grozījumos nav atrunātas, taču Pavļuts pieļauj, ka brīdī, kad Latvijā būs vairāk vakcīnu, ja būtu problēmas ar pieprasījumu no jau atvērtajām prioritārajām grupām, varētu izmantot vakcinācijas centrus, līdzīgi kā iepriekšējā nedēļas nogalē, lai pēc brīvās rindas principa neizvakcinētās flakona devas piešķirtu ārpus prioritārajām grupām esošajiem.

Lai sekmīgi nodrošinātu 37 nacionāla mēroga vakcinācijas centru darbību līdz plānotajai iedzīvotāju vakcinācijas pabeigšanai, valdība no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem otrdien, 13. aprīlī, piešķīra 5,5 miljonus eiro, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā.

Tāpat Ministru kabinets (MK) apstiprinājis finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegtos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības likumā. Likumprojekts izstrādāts, lai arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm būtu iespēja noteikt piemaksu par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 infekcijas slimības uzliesmojumu un tās seku novēršanu 75% apmērā no stundas algas likmes, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

MK apstiprinājis grozījumus arī Kultūras ministrijas (KM) un finanšu institūcijas "Altum" izstrādātajos noteikumos, kas paredz aizdevumu un grantu veidā sniegt atbalstu Covid-19 ietekmētajām mākslas, izklaides un atpūtas nozarēm un ar tām saistītajai ekosistēmai (māksliniekiem, tehniskajām kompānijām, norises vietām) ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai.

Apstiprinot grozījumus MK noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", valdība līdz 15. jūnijam pagarināja termiņu, līdz kuram personai, ieceļojot Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomiskās zonas valsts, Šveices Konfederācija un Apvienotā Karaliste, jāveic papildu obligāts Covid-19 tests pēc ierašanās Latvijā.

Noteikts arī, ka neveikta testa vai pozitīva testa rezultāta gadījumā 10 dienu izolācija jāpavada kādā no Latvijas tūristu mītnēm no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētā saraksta, kam ir izstrādāti drošības protokoli.

Tāpat valdība izskatīja iknedēļas ziņojumus par aktuālo epidemioloģisko situāciju Latvijā, vakcinācijas pret Covid-19 procesa norisi, kā arī regulāro ziņojumu par sabiedrības aptaujām attiecībā uz valdības darbu un cīņu ar pandēmiju kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!