Lai gan vakcinācijas gaita ir vērtējama pozitīvi, tai ir jāturpinās, lai Latvija rudenī nepiedzīvotu nākamo Covid-19 vilni un 1. septembrī skolās varētu atsākties klātienes mācības, preses konferencē pēc tikšanās ar premjeru Krišjāni Kariņu (JV) norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Abas amatpersonas tikšanās laikā apspriedušas NATO samita norisi, kur Levits tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu. ASV prezidents apliecinājis, ka ASV ir ļoti ieinteresēta transatlantiskajās attiecībās starp Ziemeļameriku un Eiropu, īpaši aizsardzības jomā, jo arī ASV ir nepieciešama Eiropas kapacitāte aizsardzības spēju stiprināšanā un Eiropai – ASV.

Baidens sarunā ar Baltijas valstu prezidentiem apliecinājis, ka ASV nodrošinās Baltijas valstu drošību NATO ietvaros, norādīja Levits.

Prezidents norādīja, ka NATO samits norisinājās vispārējas vienotības gaisotnē un Eiropā, kā arī Baltijas reģionā var uz NATO paļauties. Arī Kariņš uzsvēra, ka šādas tikšanās ir svarīgas, tāpat būtiski, ka NATO alianse atkal strādā vienotā gaisotnē un jebkuras šaubas par alianses kopīgajiem mērķiem ir kliedētas.

Premjers solīja, ka Latvijas līdzdalība NATO ir aizsardzības stūrakmens un valdība arī turpmāk aizsardzības jomā ieguldīs 2% no IKP, lai Nacionālie bruņotie spēki spētu vajadzības gadījumā aizstāvēt valsts teritoriju.

Tāpat abas amatpersonas pārrunājušas vakcinācijas jautājumu. Prezidents uzsvēra, ka vakcinēties ir būtiski, lai rudenī nepiedzīvotu nākamo Covid-19 vilni un 1. septembrī skolās varētu atsākties klātienes mācības.

"Tas būs iespējams tikai tad, ja vakcinācijas līmenis būs pietiekoši augsts un, protams, skolotājiem jābūt vakcinētiem, jo nevar būt tā, ka bērns tiek laists uz skolu, un pēc tam tiek inficēts," sacīja Levits.

Prezidents norādīja, ka vakcinācijas gaita ir vērtējama pozitīvi un tai ir jāturpinās, lai pēc iespējas lielāks procents iedzīvotāju būtu vakcinēti un varētu atgriezties normālā dzīvē, kā arī ekonomika varētu uzņemt ātrumu.

Kariņš atzina, ka, ja ir vēl kāds, kurš nav izlēmis vakcinēties, un vēlas palīdzēt bērniem, mazbērniem, radiniekiem un viņu bērniem 1. septembrī atgriezties skolā, tad jāiet vakcinēties, jo tas palīdzēs sasniegt šo mērķi.

Tāpat premjers pauda, ka ir aicinājis ministrijas izvērtēt iespēju atsevišķās profesijās vakcināciju noteikt kā obligātu. Tas varētu notikt pakalpojumu sniegšanas vietās, kur ir ilgstošs kontakts iekštelpās, taču tas ir vēl atvērts jautājums.

"Mums ir derīgas vakcīnas, noliktavas ir pilnas, vakcīnas ir piemērotas no 12 gadu vecuma, rindu nav, izmaksu nav, vakcīnas ir. Aicinājums visiem pieteikties, izmantot šo vienreizējo izdevību sevi pasargāt tagad, lai rudenī varam atvērt skolas," norādīja Kariņš.

Jau izskanējis, ka varētu apsvērt iespēju pensionāriem piemaksāt par to, ka viņi iet vakcinēties. Levits norādīja, ka ar Covid-19 saslimušu cilvēku ārstēšana izmaksā daudz vairāk, nekā zināma piemaksa par vakcinēšanos tiem cilvēkiem, kas atrodas riska grupā. Tas esot apsverams jautājums, kas būtu jālemj valdībai, norādīja prezidents.

Savukārt Kariņš pauda, ka tuvāko divu mēnešu laikā valsts atbalsts uzņēmumiem Covid-19 krīzē varētu beigties.

"Man ir neiespējami attaisnot nodokļu maksātāju, lai subsidētu kādu, kurš uzskata, ka nav vēlamie apstākļi, lai varētu uzsākt darbu," norādīja premjers, paužot, ka būs atsevišķi gadījumi, kur kāds līdzšinējais atbalsts vēl būs jāturpina.

Abas amatpersonas tikās divas nedēļas pēc tam, kad Kariņa vadītā valdība ir piedzīvojusi izmaiņas, izslēdzot no valdības partiju "KPV LV" un nomainot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) pret Anitu Muižnieci (JKP).

Tāpat ceturtdien, 17. jūnijā, Levits pavasara sesijas noslēgumā uzrunāja 13.Saeimas deputātus.

Vēl aizvien turpinās Covid-19 saslimstības līknes samazināšanās. Patreiz 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir nokrities līdz 134,0.

Tas ļauj valdībai atvieglot dažādus Covid-19 izplatības dēļ noteiktos ierobežojumus.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 15. jūnijā, atbalstīja grozījumus, kas ļaus pret Covid-19 vakcinētām vai šo slimību pārslimojušām personām ceļot bez jebkādiem ierobežojumiem.

Savukārt nevakcinētām personām nāksies turpināt ievērot lielāko daļu līdzšinējo ierobežojumu.

Turpmāk arī drīkstēs rīkot publiskus pasākumus, kuros apmeklētāji atrodas vieglajā transportlīdzeklī vai individuālajā peldlīdzeklī.

Noteikts arī, ka mutes un deguna aizsegi turpmāk būs jālieto tikai iekštelpās. Toties tirdzniecības vietās turpmāk vairs nebūs jālaiž apmeklētāji iekšā pa vienam un nebūs jānodala izeja un ieeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!