Foto: Shutterstock

Pēc piecu stundu darba ārkārtas sēdē, izskatot ar valsts budžetu saistītos likumprojektus, Ministru kabinets sēdes beigās pieņēma grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas ļauj noteikt lokālus ierobežojumus Kuldīgā un Daugavpilī, kur pēdējo dienu laikā strauji izplatījusies Covid-19 infekcija. Ierobežojumi būs spēkā no ceturtdienas, 1. oktobra.

Ministru kabinets šādu lēmumu pieņēma pēc tam, kad valdības sēdes sākumā veselības ministre ziņoja par diviem lieliem uzliesmojumiem Kuldīgā un Daugavpilī un vienu mazāku Olainē, paužot viedokli, ka nepieciešami lokāli ierobežojumi. Ekspertiem un speciālistiem tika uzdots dienas laikā sagatavot juridiski korektu risinājumu, un valdība bija gatava sanākt uz otru ārkārtas sēdi. Tomēr pirmās garās sēdes beigās projekts jau bija tapis un saskaņots.

Par grozījumu saturu veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja, ta to saturs ir ļoti mērens un ka pašvaldībām tie ļoti noderēs.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības lēmuma aicināja sabiedrību līdzdarboties, un īpaši Kuldīgā un Daugavpilī ir īpaši svarīgi, lai cilvēki no rītdienas ievērotu papildus prasības. "Esmu pārliecināts, ka Kuldīgas un Daugavpils domes vadība šajā gadījumā palīdzēs nokomunicēt līdz galam saviem iedzīvotājiem, kāpēc šie pasākumi ir pašu iedzīvotāju interesēs. Tā, lai mums nebūtu vēl drastiskāki soļi jāsper, lai varētu apturēt uzliesmojumu izplatību tālāk," teica valdības vadītājs.

Viņķele gan valdības sēdē, gan preses konferencē pēc tās pavēstīja, ka piektdien Latvijā būs pārsniegts kumulatīvās saslimstības rādītājs 16 uz 100 tūkstošiem 14 dienu laikā, tādēļ varētu līdz 25 pacelt to slieksni, no kura jāievēro pašizolācija pēc atgriešanās no ārzemēm. Ministre norādīja, ka tiesības koriģēt šo slieksni ir Slimību profilakses un centra kompetencē un piektdien tas, visticamāk, tiks koriģēts.

Grozījumi paredz, ka kā īpašie pretepidēmijas pasākumi atsevišķās administratīvajās teritorijās Daugavpils pilsētā un Kuldīgas pilsētā līdz 2020. gada 14. oktobrim tiek noteikti šādi papildus pasākumi:

  • nedrīkst notikt amatiermāksla un interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguve klātienē (tai skaitā treniņu, sacensību un mēģinājumu norise), arī pieaugušajiem;
  • personām obligāti jālieto mutes un deguna aizsegus, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu, kā arī publiskās iekštelpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distancēšanos (izņemot izglītības iestādēs);
  • pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā iekštelpās vienlaikus nedrīkst uzturēties vairāk par 500 cilvēkiem;
  • sabiedriskās ēdināšanas vietas, piemēram, kafejnīcas, restorāni un bāri drīkst strādāt no pulksten 6.00 līdz pulksten 24.00;
  • iekštelpās nedrīkst organizēt un notikt pasākumi, kuros nav fiksētas personalizētas sēdvietas. Tas nozīmē, ka notikt var teātra izrādes, koncerti, kino seansi un konferences, bet ne diskotēkas un citi pasākumi bez noteiktām sēdvietām.

Kuldīgas pašvaldības vadītāja Inga Bērziņa valdības sēdē teica, ka skolas vēlas turēt atvērtas, cik ilgi var. Tomēr vienā skolā ir situācija Covid-19 dēļ, jo daudziem darbiniekiem un skolotājiem noteikta karantīna. Bērziņa vērsa uzmanību, ka, ja nāksies slēgt šo skolu, tad bērnu vecākiem, kuru bērni šī iemesla paliks mājās, nepienākas slimības lapas, kā tas ir bērnu, kas atzīti par kontakpersonām, vecākiem. Bērziņa teica, ka vēl sarežģītāka būs situācija, ja nāksies aizvērt internātskolu, kur ir bērni ar speciālām vajadzībām. "Situācija mainās pa stundām nevis dienām," teica Bērziņa.

Viņķele solīja konsultēties ar Labklājības ministriju, bet pauda šaubas, vai tik tālu varēs paplašināt darba nespēja lapu regulējumu. Par to jāturpina diskutēt ceturtdien, bet tas daudz neatšķiras no gadījumiem, kas bija pavasarī, kad tādus gadījumus neapmaksāja, teica Viņķele.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) ieteica sazināties un kooperēties ar citu skolu skolotājiem, kā arī skolas vadībai jau tagad sazināties ar attiecīgajām iestādēm.

Daugavpils mērs Igors Prelatovs valdības sēdē skaidroja, ka grozījumi noderēs, lai gan situācija Daugavpilī neesot tik slikta, jo tā ir lokāla vieta, kur bija saslimušie – ledus halle un hokeja komanda pēc tikšanās ar Rīgas komandu. "Tāpēc tagad mūsu ledus skola ir ciet, visi darbinieki ir pašizolācijā. Tie, kuri bija saistībā ar bērniem, atrodas pašizolācijā, un ar viņiem strādā ģimenes ārsti. Visiem bērniem ir nodrošināta ēdināšana. Viss ir kontrolēts," teica Daugavpils domes pārstāvis.

Grozījumu anotācijā teikts, ka, ņemot vērā to, ka 30. septembrī Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir reģistrējis ļoti augstu jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu skaitu (95), kas parāda ļoti strauju saslimšanas gadījumu pieaugumu tieši Daugavpilī un Kuldīgā, kur jau iepriekš tika reģistrēti lieli Covid-19 saslimšanas perēkļi, ir nepieciešams ieviest papildus piesardzības pasākumus šajās pašvaldībās, lai ierobežotu straujo Covid-19 izplatību šajās teritorijās.

Kuldīgā Covid-19 14 dienu kumulatīvās saslimstības rādītājs ir 155 uz 100 000, bet Daugavpilī tas ir 72,6 (vidēji valstī 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimstbas rādītājs ir 17,6). Tādējādi pēdējo dienu laikā gan Kuldīgā, gan Daugavpilī Covid-19 izplatība ir sasniegusi augstu riska līmeni un ir jāievieš gan cilvēku pulcēšanās ierobežojumi, gan jānosaka mutes un deguna aizsegu lietošanas prasības.

Ņemot vērā to, ka efektīvi ieviešot ierobežojošos pasākumus divu nedēļu laikā var panākt infekcijas izplatības ierobežošanu, ko varēs konstatēt salīdzinot saslimstības rādītājus divu nedēļu laikā, īpašie pretepidēmijas pasākumi minētajās pilsētās tiek noteikti uz divām nedēļām.

Kā skaidro ierobežojumu nepieciešamību

Ņemot vērā to, ka daļa saslimšanas gadījumu ir saistīta ar izglītības iestādēm un apzinoties to, ka ārpusskolas un interešu izglītības pasākumi rada papildus risku Covid-19 izplatībai bērnu vidū, nepieciešams ierobežot interešu izglītību un ārpusskolas nodarbības. Tas dos iespēju mazināt Covid-19 izplatības riskus, tajā pat laikā maksimāli saglabāt izglītības procesu klātienē, teikts anotācijā.

Kā liecina SPKC rīcībā esošā informācija, uzliesmojumi ar lielu skaitu inficēto personu tiek atklāti darba kolektīvos. Tādēļ, lai mazinātu infekcijas ienešanas risku darba kolektīvos, kas negatīvi ietekmē uzņēmumu darbību dēļ darbinieku darba nespējas, nepieciešams ierobežot cilvēku pulcēšanos ārpus darba kolektīva. Tādēļ tiek noteikts ierobežojums amatiermākslas pasākumu, tai skaitā mēģinājumu norisei.

Ņemot vērā augsto Covid-19 izplatību Daugavpilī un Kuldīgā, ir noteikts pienākums lietot mutes un deguna aizsegus šajās pilsētās vietās, kur notiek cilvēku drūzmēšanās un netiek ievērota divu metru distance, tai skaitā sabiedriskajā transportā un skolu autobusos.

Daugavpilī un Kuldīgā tiek noteikts, ka vienlaicīgi iekštelpās nedrīkst pulcēties vairāk nekā 500 cilvēku. Šis ierobežojums atbilst tam, kas tika noteikts sākotnēji 9. jūnijā apstiprinot Ministru kabineta attiecīgos noteikumus Nr. 360.

Vērtējot epidemioloģisko situāciju Daugavpilī un Kuldīgā šobrīd un iepriekšējo pieredzi, nosakot cilvēku pulcēšanās ierobežojumus, tiek uzskatīts, ka šis ierobežojums ir optimāls un sabalansē riskus sabiedrības veselībai, un nodrošina iespējas saimnieciskajai darbībai šajās administratīvajās teritorijās, teikts anotācijā.

Tā kā ēdināšanas pakalpojumi ir saistīti ar augstu infekcijas izplatības risku un apzinoties iespējas nodrošināt divu metru distancēšanos, tiek noteikts, ka pie viena galdiņa ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā nedrīkst atrasties vairāk nekā astoņi cilvēki.

Tas nepieciešams, lai ierobežotu laiku, kuru cilvēki pavada ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā, īpaši bāros un restorānos. Ņemot vērā to, ka šajā laikā šie pakalpojumi mazāk tiek izmantoti ēdināšanai, bet izklaidei ar alkohola patēriņu, kā rezultātā cilvēki mazāk ievēro piesardzības pasākumus, tiek noteikts, ka ēdināšanas pakalpojumu sniegšana nenotiek ilgāk par 24.00.

Ņemot vērā to, ka organizēti pasākumi, kuros cilvēki aktīvi pārvietojas, piemēram dejas, rokkoncerti u.c. pasākumi, kuru laikā cilvēki neatrodas fiksētās sēdvietās, veicina Covid-19 izplatību, tiek noteikts, ka organizēti pasākumi šajās pašvaldībās tiek aizliegti. Tā kā cilvēkiem atrodoties fiksētās sēdvietās ir iespējas nodrošināt maksimālu distancēšanos un nodrošināt cilvēku plūsmu kontroli, šādi pasākumi netiek aizliegti. Šādi pasākumi ir teātra izrādes, koncerti, kino seansi, konferences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!