Deputāte Ilze Viņķele (V) ceturtdien no Saeimas tribīnes kaunināja deputātu Aleksandru Kiršteinu (NA) par naida kurināšanu. Viņa apņēmusies katru reizi pēc neapdomīgiem Kiršteina vārdiem doties pie tribīnes un teikt, ka tas ir nepieņemami.

Ceturtdien Saeimā otrajā lasījumā tika skatīti grozījumi Imigrācijas likumā. Tos pavadīja 41 deputāta priekšlikums. Viens no priekšlikumu autoriem bija Kiršteins.

Viņš rosināja noteikt, ka termiņuzturēšanās atļauju Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt uz laiku, kas nepārsniedz vienu gadu, "ja ārzemnieks ir ārvalsts komersanta pārstāvniecības pārstāvis un ārvalsts komersants reģistrēts ārvalstī vismaz piecus gadus pirms uzturēšanās atļaujas pieteikuma iesniegšanas dienas, tas pēdējā gada laikā nodarbinājis vairāk nekā 50 darbinieku, tā gada apgrozījums pārsniedz 10 miljonus eiro un tam nav nodokļu maksājumu parādu".

Pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi paredzēja, ka šajā gadījumā ārzemnieks var pieprasīt atļauju uz laiku, kas nepārsniedz divus gadus.

"Kāpēc šis viens gads ir? Tāpēc, ka, slēdzot līgumus ar šiem speciālistiem, pēc gada atbrauc citi. Izņēmuma gadījumā varētu pagarināt ar Ministru kabineta lēmumu. Ja mēs tā nedarām, mēs radām virkni seku. Atcerēsimies, ka mēs esam dažādu okupāciju rezultātā novājināta tauta," skaidroja Kiršteins. "Mēs ar saviem 60 un dažiem procentiem šeit nevaram atļauties tādu situāciju kā, piemēram, ar [bijušā aviokompānijas "airBaltic" līdzīpašnieka Bertolta Martina] Flika kungu."

Kārlis Seržants (ZZS) aicināja priekšlikumu neatbalstīt, norādot: "Komisijā par šo tika diskutēts, un tomēr mēs izsvērām, ka labāk, lai tas viesstrādnieks brauc iekšā uzreiz uz diviem, trijiem gadiem, nevis katru gadu šī te plūsma mainīsies."

Pēc tam Kiršteins pie tribīnes minēja piemēru, kāpēc tomēr būtu jāatbalsta viņa priekšlikums. "Tātad šeit uz trim vai četriem gadiem atbrauc vjetnamiešu, teiksim, mājas čību tirgošanas uzņēmuma prokūrists vai valdes loceklis, viņš, tātad, iegūst tiesības apvienoties ar savu ģimeni," klāstīja deputāts, piebilstot, ka Vjetnamā rekords ir 17 bērni ģimenē.

"Nu, tātad mēs ļoti strauji varam palielināt iedzīvotāju skaitu Latvijā, un, protams, par labu darbu un pēc neilga laika var jau pat pieprasīt pastāvīgo uzturēšanās atļauju, bet pēc tam kļūt arī par pilsoni," uztraucās politiķis.

Pēc šī piemēra minēšanas pie tribīnes nāca Viņķele, kura norādīja: "Es gribētu teikt, ka Kiršteina kungs izceļas ar prasmi kurināt naidu vietās, kur tas nav vajadzīgs. Un es esmu apņēmusies katru reizi pēc tam, kad jūs vai nu atkal apelēsiet pie piektās kolonnas, vai jūs apelēsiet pie tā, ka vjetnamiešu čību ražotāju prokūrists ar 17 bērniem, es nākšu tribīnē un teikšu, ka tas ir nepieņemami." Deputāti Viņķeles teikto uzņēma ar aplausiem.

Deputāts gan pēc šīs iebildes nāca vēlreiz pie tribīnes un uzsvēra, ka "Viņķeles kundze vienmēr izceļas ar muļķību".

Ceturtdien Saeima otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz noteikt papildu prasības ārvalstu komersantu pārstāvniecībām, kuru pārstāvji pieprasa termiņuzturēšanās atļauju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!