Foto: LETA
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) otrdien, 5. janvārī, ir izteicis neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (AP) un ir informējis par to arī valdību veidojošo partiju pārstāvjus. Ministru prezidents atbilstoši Sadarbības līgumam ir aicinājis partiju apvienību "Attīstībai/ Par!" virzīt jaunu veselības ministra amata kandidātu, informēja Valsts kanceleja. Portālā "Delfi" varēja sekot līdzi video tiešraidei no preses konferences pēc koalīcijas tikšanās.

Preses konferencē pēc valdošās koalīcijas partiju ārkārtas sadarbības sanāksmes Kariņš pavēstīja, ka ir izteicis neuzticību veselības ministrei Viņķelei un atbilstoši sadarbības līgumam otrdienas rītā formāli devis brīdinājumu 48 stundas iepriekš, pirms ceturtdien parakstīs demisijas pieprasījumu. Ministru prezidents sacīja, ka pēc tam veselības ministra pienākumu pildīšana tiks uzticēta aizsardzības ministram Artim Pabrikam (AP), līdz tiks izvirzīts un amatā apstiprināts jauns veselības ministra amata kandidāts.

"Kopš iestājās šī pandēmija, es esmu konsekventi uzstājis uz stingru un izlēmīgu rīcību Covid-19 ierobežošanā. Esmu atkārtoti sastapies ar veselības ministres pretestību. Varu minēt divus konkrētus gadījumus – masku valkāšana kā viens, vēl nozīmīgāks – Covid-19 ierobežošanas plāna ilgstoša neesamība. Mēs šodien cīnamies ar sekām tam, ka savlaicīgi nebija izstrādāts šis Covid-19 ierobežošanas plāns. Kur mēs esam šodien? Šodien mums ir nepieciešams skaidrs plāns, kā mēs vakcinēsim sabiedrību un kā mēs iziesim no krīzes. Jau trīs valdības sēdēs es esmu pacietīgi gaidījis, ka Veselības ministrija prezentēs šo konkrētu plānu. Plāns kā dokuments parādījās tikai šodien, faktiski novēloti, pat pēc paredzētā valdības sēdes sākuma. Vēl izrādās, ka tāda centrāla institūcija kā Latvijas Ģimenes ārstu asociācija publiski saka, ka par šādu plānu nav informēta, lai gan viņiem paredzēta viena no centrālām lomām visā procesā. Ātri izlasot šo plānu pirmo reizi, es nekā neredzu, kā visā šajā procesā tiek iesaistītas pašvaldības," skaidroja Kariņš.

"Līdz ar to es šorīt tikos ar visiem koalīcijas partneriem un arī atsevišķi ar apvienību "Attīstībai/Par". Es aicinu "Attīstībai/Par" izvirzīt jaunu, enerģisku, spējīgu veselības ministru, kas varētu nākt un palīdzēt izvest mūs laukā no šīs situācijas – ne tikai līdz galam izstrādāt plānu, lai to varam pieņemt valdībā, bet novadīt situāciju līdz tam, ka mūsu valstī ir kopējā imunitāte un ka mēs varam atgriezties ļoti gaidītajā ikdienas režīmā," teica Kariņš preses konferencē.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, vai šāds solis prasīt ministra demisiju nevar novest pie valdības krišanas, Kariņš sacīja, ka pirms valdības izveidošanas pirms diviem gadiem process bija ļoti liels izaicinājums visiem iesaistītajiem. "Mēs esam piedzīvojuši ļoti dažādus laikus, un es šodien varētu teikt, ka valdības manā vērtējumā ir tik stabila, cik tā bija pirmajā dienā. Tā ir atkarīga no piecu partneru labprātīgas vēlmes turpināt sadarbību. No manas puses es esmu to teicis tieši un varu publiski paust gatavību un vēlmi turpināt savu darbu šajā valdībā un šajā koalīcijā. Aicinu partnerus izvirzīt nākamo veselības ministra amata kandidātu," norādīja Kariņš.

Detalizētāk skaidrojot savas bažas par vakcinācijas plānu, Kariņš skaidroja, ka plāns ir dokuments un ka viņam šo plānu pirmo reizi vakar naktī atsūtīja Valsts prezidents, bet Veselības ministrija uz pulksten 10, kad bija jāsākas valdības sēdei, vēl kaut ko mainīja un nebija to iesniegusi. "Es vēl līdz šim brīdim neesmu varējis izlasīt, kāds tad tas dokuments īsti ir. Mēs kā valsts un valdība nevaram tā vairs strādāt, ka pēdējā brīdī un bez jebkādas publiskas apspriedes mēs tiekam nostādīti pilnīgi nesagatavoti. Šo plānu mēs izskatīsim valdībā ceturtdien, lai man un visiem ministriem, iesaistītajām pusēm būtu iespēja iepazīties ar plānu un ieteikt, ko mēs vēl varam uzlabot, pirms galīgi apspriest. Plānam ir jātop sadarbībā ar tiem, kas ir iesaistīti. Trīs valdības sēdes esmu pacietīgi gaidījis, kur tad ir tas dokuments, ko varam apspriest. Tagad tas pēkšņi parādās brīdī, kad jāsākas valdības sēdei. Tas ir konkrēts izaicinājums šajā jautājumā," uzskata Kariņš.

Plānu no prezidenta saņēmis, jo prezidenta rīcībā bijusi viena plāna versija no Veselības ministrijas.

Ministru prezidents neuzskata, ka veselības ministra maiņa varētu kavēt vakcinācijas procesa norisi, jo tagad plāns ir tapis, un tas jāvērtē kopā ar profesionāļiem un jāīsteno.

Kariņš atzina, ka nav valdībai iespējams strādāt, ja tik būtisks dokuments nav iepriekš publiski apspriežams. Tas nav tikai vienas nozares dokuments, bet tas ir plāns, kas vajadzīgs visai sabiedrībai un skaidro, kā mēs ar vakcinācijas palīdzību iziesim no šīs krīzes un ierobežojumiem, uzsvēra valdības vadītājs.

Kariņš arī atzina, ka "no pirmā acu uzmetiena" neesot skaidrs, kurš pieņēmis lēmumu par to, kurām vakcīnām Latvijai pieteikties, jo Eiropas Komisija visu Eiropas dalībvalstu vārdā slēdza līgumus ar ražotājiem, un tad bija katras valsts atsevišķā izvēle, uz kurām vakcīnām un kādā daudzumā pieteikties. "Kā izskatās, mūsu valsts ir visvairāk pieteikusies uz Liebritānijas ("AstraZeneca" – red.) vakcīnu, kas Eiropas Savienībā vēl nav sertificēta, bet tuvākajā laikā būs. "Pfizer", kas jau ES sertificēta, un "Moderna", kas procesā, vakcīnām Latvija pieteikusies ļoti maz, iemeslu tam es nezinu, un ir jautājums, vai mēs vēl varam šo kaut kādā veidā mainīt," skaidroja Kariņš, piebilstot, ka pirms nedēļas valdība uzzinājusi, ka Veselības ministrija bija atteikusies no papildu "Pfizer" vakcīnām, bet valdība likusi šo lēmumu mainīt un pieteikties vēl uz 100 000 vakcīnu. "Visā procesā kaut kur aizkadrā tiek pieņemti lēmumi, kas nav līdz šim celti uz valdības galda," secina valdības vadītājs.

Atbildot uz "Delfi" jautājumu, cik bieži Kariņš personīgi runājis ar ministri Viņķeli par šiem jautājumiem, neskaitot publiskotos rīkojumus un rezolūcijas, Ministru prezidents atkārtoti uzsvēra faktu, ka šāds plāns nav bijis un ka tā ir katra ministra atbildība veikt savu darbu, un veselības ministrs nav izņēmums.

Sarunā ar žurnālistiem Kariņš atzina, ka patlaban negrasās vērtēt citu ministru, par kuru darbu publiski izskanējusi kritika, darbu, jo šobrīd valstī nav nekā svarīgāka kā visiem saprotams un skaidrs vakcinācijas plāns.

Jau ziņots, ka otrdien rīta pusē tika izplatīta neoficiāla informācija, ka Kariņš nolēmis pieprasīt ministres demisiju. Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs sarunā ar "Delfi" iepriekš apstiprināja, ka notiek valdošās koalīcijas partneru tikšanās, pēc kuras sekos paziņojums.

"Latvija jau ilgstoši cīnās ar Covid-19 izraisīto pandēmiju un esam šīs cīņas izšķirošā brīdī. Tas liek skaidri apzināties, ka vienīgais veids, kā atcelt ierobežojumus, atgriezties normālā dzīvē un atsākt mērķtiecīgu virzību uz attīstību, ir iespējami ātra sabiedrības imunizācija. Tās pamatā ir jābūt skaidram un sabiedrībai saprotamam vakcīnu pieejamības plānam. Jau kopš otrā pandēmijas viļņa sākuma mēs cīnāmies ar sekām tam, ka tad, kad varējām rīkoties ātri un apsteidzoši, nebija skaidra un saprotama rīcības plāna. Interpretācija un dezinformācija tam ir sekas un mēs visi kā sabiedrība no tā ciešam jau šobrīd. Tā turpināt nevaram," paziņojumā presei pirms brīfinga norādīja Ministru prezidents.

Ministru prezidents uzsver, ka vakcīnu pieejamības plāns ir nacionāla līmeņa dokuments un visas valsts prioritāte. Plānā ir jābūt atbildei uz galveno jautājumu – kā iespējami īsā laikā un nevainojami noorganizētā loģistikas un komunikācijas procesā nodrošināt vakcīnu pieejamību visai sabiedrībai.

Tam ir jānotiek loģiskā un organizētā veidā. Katra diena, kas aizvadīta, nepamatoti kavējot vakcīnu pieejamību iedzīvotājiem, var maksāt kādam veselību vai dzīvību. Plāna izstrādē un koordinētā īstenošanā jāiesaista visas institūcijas, kas tuvas katram iedzīvotājam, piemēram, pašvaldības un ģimenes ārsti.

"Ņemot vērā visus šos apstākļus, esmu nolēmis izteikt neuzticību ministrei, par ko informēju arī koalīcijas partnerus. Valdības komandā gaidu enerģisku cilvēku ar skaidru redzējumu, kā pārliecinoši vadīt un restartēt mūsu līdzšinējo cīņu ar pandēmiju," pauda Kariņš.

Otrdien, 5. janvārī, jau pulksten 10 bija paredzēta Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēde, kas tika pārcelta uz 12, kā iemeslu minot to, ka nebija laikus iespēja iepazīties ar sēdei iesniegtajiem dokumentiem, taču drīz vien sekoja ziņa, ka sēdes sākums pārcelts uz pulksten 15, vairs nekādu iemeslu neminot.

Informācija par veselības ministres iespējamo demisiju izskanējusi dienā, kad valdībā paredzēts lemt par turpmāku Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu pagarināšanu, kā arī par detalizētu vakcinācijas pret Covid-19 plānu.

Neilgi pēc medijos publiskotās neoficiālās informācijas par Viņķeles demisijas pieprasīšanu pati ministre tviterī, atbildot uz izskanējušo informāciju, ka demisija pieprasīta, jo Jaunā konservatīvā partija (JKP) citādi draudot aiziet no koalīcijas, raksta: "Nav pie vainas JKP".

Politikas kuluāros jau ilgāku laiku netiek slēptas asas nesaskaņas starp koalīcijas partneriem par ekonomiskā atbalsta pasākumiem līdz ar ierobežojumu ieviešanu un citiem pandēmijas laika jautājumiem, tomēr avoti "Attīstībai/Par" frakcijā otrdien "Delfi" atzina, ka šīs dienas vēsts par ministres demisijas pieprasīšanu ir bijis pārsteigums.

Gan Kariņš, gan citi koalīcijas partneri pēdējā laikā publiski pauduši neapmierinātību ar vakcinācijas plāna neskaidrību. Jaunā konservatīvā partija pat panāca, ka gada pēdējā dienā Ministru prezidents un veselības ministre piedalījās šīs frakcijas attālinātā sēdē, skaidrojot savu rīcību un atbildot uz jautājumiem par vakcinācijas plānu un iecerēto rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!