Foto: Kadrs no video

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi ieteikumus izglītības iestādēm un vecākiem koronavīrusa "Covid-19" apdraudējuma gadījumā. Preses konferencei bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Kā pirmais no uzdevumiem, ko var veikt IZM, ir izglītības iestāžu informēšana saistībā ar skolēnu brīvlaiku, tāpēc tiek izsūtītas vēstules skolām. IZM sadarbībā ar vecākiem paredzējusi apzināt, vai ir plānoti ceļojumi un uz kādām valstīm, turpmākos rīcības soļus preses brīfingā medijiem aprakstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Otrs jautājums, kas ir IZM dienas kārtībā, ir saistīts ar procesa tālāko attīstību. "Ja gadījumā valstī iestājas krietni sarežģītāka situācija un saslimšanas gadījumi palielinās, otrs uzdevums ir saistīts ar attālināta mācību procesa nodrošināšanu," norādīja Šuplinska.

Trešā opcija, ja patiešām būtu nepieciešams ilgāks laiks attālinātam mācību procesam nekā viens mēnesis, ir iespējama mācību gada pagarināšana. "Mēs ļoti ceram, ka šis trešais pasākums nebūs nepieciešams, tomēr izskatām arī šādu iespēju," norādīja Šuplinska.

Šuplinska norādīja, ka iepriekš ir daļēji veikta attālināta mācīšanās, skolām ir pieredze un nepieciešamais aprīkojums, lai to varētu nodrošināt.

Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks sacīja, ka vēlas uzsvērt un nomierināt visus, ka pašlaik šādas krīzes nav, bet tiek izskatīti iespējamās rīcības varianti.

Jau vēstīts, ka IZM jau iepriekš paziņoja, ka paredzējusi sākt sarunas ar uzņēmumiem par iespējām nepieciešamības gadījumā Latvijas skolās nodrošināt attālinātu mācību procesu.

Ministrijā uzsvēra, ka šobrīd Latvijā visas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. Savukārt no 16. marta līdz 20. martam pavasara brīvlaikā dosies 1. līdz 11. klašu skolēni, bet no 23. marta līdz 27. martam – 12. klašu skolēni.

Vecāki ir aicināti informēt izglītības iestādes par bērnu plāniem brīvdienās apmeklēt kādu valsti.

"Jau otrdien tiekamies ar "E-klases", "Uzdevumi.lv" un "Mykoob" veidotājiem, lai apzinātu, kādas ir iespējas mācību procesu organizēt attālināti. Ja būs tāda nepieciešamība, tad ir aplēsts, ka attālinātas mācības varētu organizēt divu līdz četru nedēļu garumā," iepriekš izteicās Šuplinska.

Trešā opcija, kuru IZM apsverot, ir saistīta ar mācību gada pagarinājumu, norādīja Šuplinska, gan paužot cerību, ka pie šiem līdzekļiem ķerties nevajadzēs.

Ministre piebilda, ka otrdien visām skolām tiks izsūtīta vēstule, kurā skolas tiks aicinātas apzināt situāciju saistībā ar skolēnu brīvlaiku.

Savukārt augstākās izglītības iestādēm, sevišķi tām, kuras organizē starptautiskus pasākumus un konferences, IZM iesaka izvairīties no zinātniskiem braucieniem uz valstīm, uz kurām nav ieteikts doties. Tā vietā Šuplinska aicināja izmantot videokonferenču iespējas.

Latvijā līdz šim apstiprināti astoņi saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", no tiem pēdējie septiņi ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!