"Mums visiem ir jābūt vienotiem, stāvot patiesības un taisnības pusē. Tie, kuri saka, ka ir grūti pateikt, kuram ir taisnība, atbalsta agresoru un noziedzīgu režīmu. Visi, kuriem ir acis, redz. Visi, kuriem ir ausis, dzird. Visi, kuriem ir smadzenes, saprot. Visi, kuriem ir sirds, raud," otrdien Daugavpilī diskusijā par Latgales reģiona attīstību sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Ukrainas tauta ar ieročiem rokās pret Krievijas agresiju maksā augstāko – asiņu un dzīvības – cenu par savām tiesībām būt Rietumu vērtību pasaulē. Arī mums par šo karu būs jāmaksā, bet nevis ar asinīm, bet gan "tikai" ar eiro un būtiskām izmaiņām mūsu ierastajā dzīves kārtībā," teica prezidents.

Levits piebilda, ka starptautiskā tiesa Hāgā jau ir sākusi izmeklēšanu par Krievijas noziegumiem Ukrainā. Tāpat Latvijā tiesībsargājošās iestādes jau ir sākušas izmeklēšanu, lai savāktu pierādījumus katra uzbrucēja vainai.

"Pēc prezidenta kunga uzrunas negribējās raudāt", diskusijā teica Krāslavas novada domes priekšsēdētājs un Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Upenieks. Viņš piebilda, ka tomēr jāpiekrīt kolēģiem, ka šodien īsā tempā, bet te apspriestas sasāpējušas problēmas. "Protams, ne vienmēr prezidenta kungam jābrauc, lai to klausītos," teica politiķis.

Viņš minēja, ka šodien Ukraina cīnās, "pateicoties patriotismam, pateicoties vienotībai", tāpēc arī savā uzrunā Upenieks īsi skāra tēmu par Latvijas valsts drošību. "Tas nav tikai ieroču skaits, tas nav tikai karavīru skaits, tas ir tas, ka mūsu cilvēks, vai tas ir pierobežā vai tālāk, zina, ka viņa bērns tiks uz bērnudārzu, viņš tiks nodrošināts ar mācībām, viņam būs iespēja apmeklēt poliklīniku, būs drošs par drošības situāciju un tā tālāk," viņš teica.

Diemžēl šobrīd nākoties saskarties ar to, ka pierobežā "noteiktas valsts struktūras, noteiktas ministrijas, formējas kā pašām gribas", un tās attālinās no iedzīvotājiem, kas pašreizējā situācijā "ir liels mīnuss". "Gribētos, lai cilvēki pierobežā zinātu, ka ir nodrošināti ar minimālo pakalpojumu grozu, kas katram pienākas, un, protams, lai viņiem nebūtu jādomā, ka savas dzimtās mājas viņam būs jāatstāj, jo viņš jūt, ka uz vietas viņam šī pakalpojuma groza nebūs," savu uzrunu noslēdza Upenieks.

Levits vizīti Latgalē aizsāka pirmdien, 4. aprīlī, Rotko centrā tiekoties ar reģiona kultūras personībām un apspriežot aktualitātes. Vairāk par to iespējams uzzināt šajā "Delfi" reportāžā no Daugavpils.

Otrdien, 5. aprīlī, viņš piedalījās vairākos pasākumos, tostarp Daugavpils Universitātē tikās ar Latgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītājiem diskusijā par Latgales turpmāko attīstību, ko bija iespējams vērot tiešraidē portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!