Foto: F64
Visi Latvijas pašvaldību vadītāji līdz mājsēdes beigām, 15. novembrim, būs ieguvuši sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, piektdien, 5. novembrī, preses konferencē pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Tiešsaistes preses konferencē Plešs informēja par vakcinācijas pret Covid-19 aptveri pašvaldību deputātu vidū, kā arī pašvaldību amatpersonu darba pienākumu veikšanu pēc 15. novembra. Portāls "Delfi" piedāvāja preses konferencei sekot līdzi tiešraidē.

Plešs sacīja, ka kopumā 19 deputāti no dažādām pašvaldībām vēl nav uzsākuši vakcinācijas procesu, bet par četriem deputātiem nav informācijas.

"Reaģējot uz valdības pieņemto lēmumu, esmu aicinājis deputātus vakcinēties. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šajā laikā nav vilcinājusies sniegt nepieciešamo atbalstu. Vienlaikus esam gatavi izmantot mūsu rīcībā esošos instrumentus, lai pārbaudītu, vai pašvaldības pilda šos nosacījumus," sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka kopumā no 758 deputātiem 696 ir ieguvuši vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, un varēs turpināt darbu domē pēc 15. novembra. Tāpat ir 39 deputāti, kas ir uzsākuši vakcinācijas procesu, tomēr līdz mājsēdes beigām sertifikāts tiem vēl nebūs.

Tie, kas nebūs ieguvuši sadarbspējīgu sertifikātu, nevarēs turpināt darbu nedz klātienē, nedz attālināti, sacīja Plešs, uzsverot, ka "tāpat kā uz deputātiem attiecas likums par mājsēdes ievērošanu, viņiem arī ir nepieciešams šis sertifikāts, lai veiktu darba pienākumus."

Regulējums paredz, ka, ja deputāti nespēs uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu, nākamās domes sēdē būs jālemj par šī deputāta pilnvaru apturēšanu uz laiku, līdz šis sertifikāts būs iegūts. Šajā brīdī dome strādās nepilnā sastāvā. Tas, vai pašvaldība konkrētā brīdī strādās tiesiski, gulstas uz tās priekšsēdētāja pleciem.

Ministrs aicināja deputātus, kuri nav uzsākuši vakcināciju, apzināties situācijas nopietnību, doties uz vakcinācijas punktiem un vakcinēties pret Covid-19.

Tāpat viņš vairākkārt atgādināja, ka deputātiem būtu jārāda priekšzīme sabiedrībai.

Plešs sacīja, ka Covid-19 ir nevis krīze, bet nacionāla mēroga traģēdija. Viņš uzsvēra, ka vakcinācija ir vienīgais veids, kā pārvarēt Covid-19 infekcijas izplatību un atteikties no epidemioloģiskajiem ierobežojumiem.

Ministrs sacīja, ka ir nosūtījis vēstuli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai ar aicinājumu topošajā likumā, kas paredz obligātu vakcināciju parlamenta deputātiem, iekļaut arī normu, kas paredz apturēt deputātu pilnvaras, ja tie nespēj uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu.

Kā ziņots iepriekš, Ministru kabineta pieņemtais ārkārtējās situācijas regulējums nosaka, ka valsts un pašvaldību institūciju (tai skaitā kapitālsabiedrību) darbinieki un amatpersonas no šā gada 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Ceturtdien, 4. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot pienākumu darba ņēmējiem līdz 15. novembrim vakcinēties pret Covid-19.

Tiesībsarga birojs oktobra pirmajā pusē skaidroja, ka prasība par obligātu vakcināciju pret Covid-19 valsts un pašvaldību iestādēs ir attiecināma arī uz Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Kā norādīja Tiesībsarga birojā, Ministru kabineta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 5.3. punkts konkrēti nosaka, ka valsts un pašvaldību institūciju, tai skaitā kapitālsabiedrību, darbinieki un amatpersonas no 15. novembra savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Tāpat jau ziņots, ka, neskatoties uz to, ka faktiski visi Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas uzklausītie juridisko jautājumu eksperti pauda bažas par rosinājumu noteikt vakcināciju pret Covid-19 kā nosacījumu, lai deputāti varētu pildīt savus pienākumus, komisijas locekļi nolēma turpināt šāda regulējuma izstrādāšanu. Tiesa, komisijā netika uzklausīti eksperti Jānis Pleps un Kristīne Līce, kuri abi nevarēja atrast iemeslus, lai nevarētu noteikt deputātiem obligātu vakcināciju. Ar pilnu šo ekspertu argumentāciju iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!