Foto: DELFI
Trešdien, 17 februārī, pulksten 14 veselības nozares eksperti sniedz aktuālo informāciju par epidemioloģiskās situācijas raksturojumu, redzējumu par drošības pasākumu turpināšanu saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto "luksofora principu" un aktualitātēm saistībā ar vakcināciju pret Covid-19. Preses konferences tiešraidei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Juris Perevoščikovs, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane un Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ir vērojams neliels jaunatklāto Covid-19 gadījumu samazinājums – par 11,7% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš. Vienlaikus saslimstības kumulatīvais 14 dienu rādītājs joprojām ir augsts – 548,6 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju (14. februāra dati).

Taču, lai varētu runāt par epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kas vienlaikus ļautu salīdzinoši droši mazināt valstī noteiktos drošības pasākumus, saslimstības rādītājam jābūt mazākam par 200 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju (jeb ne vairāk kā 270 jaunatklātu gadījumu dienā).

Lai gan plānotā sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19 nav pat pusē, vakcīnu krājumi un gaidāmās piegādes ļauj sākt senioru vakcināciju jau nākamajā nedēļā, kas sākas 22. februārī, tāda informācija izskanēja Ministru kabineta sēdē otrdien.

Valdība atbalstīja Labklājības ministrijas sagatavotos grozījumus "Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā", kuru mērķis ir sniegt vienreizēju atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Septiņas dienas, kopš 10. februārī valstī tika uzsākta sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19, uzrādījusi gausu gaitu un virkni problēmu, izriet no diskusijas Ministru kabineta sēdē, raisot pat valdības vadītāja gana asu reakciju.

Vēstīts, ka jaunnedēļ mācības klātienē varētu atsākt 1.-4. klašu skolēni tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, otrdien konceptuāli vienojās valdība.

Lai uzlabotu Covid-19 diagnostiku un uzlabotu tautsaimniecības nozarē strādājošo skrīningu drošai darbības uzsākšanai, tiks palielināta Covid-19 testēšanas kapacitāte, liecina otrdien Ministru kabinetā izskatītais Veselības ministrijas (VM) sagatavotais informatīvais ziņojums.

Pirmsskolu un speciālo izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēs trešajā prioritārajā grupā jeb kopā ar senioriem, kuru vecums ir 60-69 gadi, otrdien lēma valdība, izskatot informatīvo ziņojumu "Par prioritāri vakcinējamām personu grupām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!