Vides aktīvistu grupa "Koalīcija kultūras un dabas mantojuma aizsardzībai" vienojusies ar "Sabiedrības par atklātību - "Delna"" valdes priekšsēdētāju Robertu Putni par sadarbību cīņā pret Rīdzenes ielas pārsegšanu, informēja Koalīcijas kultūras un dabas mantojuma aizsardzībai vadītāja Sandra Jakušonoka.
Koalīcija sadarbosies arī ar Latvijas Zaļo kustību un sabiedrisko vides aizsardzības organizāciju "Zaļā brīvība".

Pašlaik spriedums vairs nav pārsūdzams, taču tiklīdz Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) vai Rīgas vēsturiskā centra padome (RVCP) pieņems kādu lēmumu, kas ir pretrunā ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumu, minētās organizācijas sniegs prasību tiesā, pastāstīja Jakušonoka.

"Pret vairākām organizācijām kopā cīnīties būs grūtāk, turklāt tādējādi nebūs iespējams izdarīt spiedienu, ietekmējot vienu cilvēku," uzsvēra Jakušonoka, atceroties Vides aizsardzības kluba (VAK) prezidenta Arvīda Ulmes (ZZS) vienpersonisko lēmumu atteikties no VAK iesniegtās prasības Administratīvajā tiesā, kurā tika apstrīdēts Kultūras ministrijas atteikums atcelt Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes lēmumu atbalstīt Rīdzenes ielas pārsegšanu universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projektā.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību, Koalīcija kultūras un dabas mantojuma aizsardzībai organizēs akciju "Zaudētās debesis". Akcijas laikā katram interesentam būs iespēja nofotografēt debesis virs Rīdzenes ielas un ievietot fotogrāfijas internetā, kur būs apskatāmi visi "zaudēto debesu" gabaliņi. Jakušonoka uzskata, ka tā būs iespējams parādīt to, kas tiks zaudēts, pārsedzot Rīdzenes ielu.

Kā iepriekš stāstīja Jakušonoka, tiesa atzinusi Ulmes tiesības vienpersoniski atsaukt iesniegto sūdzību saskaņā ar Uzņēmumu reģistrā reģistrētajām pilnvarām. Viņa norādīja, ka pret ieplānoto Rīdzenes ielas pārsegšanu turpinās cīnīties jaundibinātā Koalīcija kultūras un dabas mantojuma aizsardzībai.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā VAK prezidenta soļa nopietnās sekas Rīdzenes ielas lietā, sūdzības iniciators VAK Kultūrvēsturiskā mantojuma programma uzskatīja savu turpmāko darbību VAK par neiespējamu. Vides aktīvistu grupa nodibināja jaunu organizāciju - Koalīciju kultūras un dabas mantojuma aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!