Foto: LETA
Vides aktīvisti Artūrs Priede un Aksels Rubulis ceturtdien Ģenerālprokuratūru lūguši sākt kriminālprocesu par Garkalnes novada domes bezdarbību saistībā ar diviem būvniecības projektiem Lielā Baltezera krasta aizsargjoslā.

Kā portālu "Delfi" informēja iesnieguma autori, viņi lūdz sākt kriminālprocesu par Garkalnes novada domes būvvaldes vadītāja Jāņa Dambja bezdarbību saistībā ar būvniecības projektiem nekustamajos īpašumos "Zvaigznīši" un Piekrastes ielā 12, kuru kopējā platība pārsniedz 20 000 kvadrātmetrus.

Sūdzības autori norāda, ka viņu rīcībā ir informācija, kas ietver vairāk nekā 15 dažādu valsts institūciju dokumentus un tā apliecina, ka Garkalnes novada domes būvvalde apzināti un ilgstošā periodā ir veikusi darbības, lai nelikumīgi atbalstītu būvniecības projektu attīstību pie Lielā Baltezera, tādejādi izraisot būtisku kaitējumu vides aizsardzībai un iedzīvotāju tiesībām uz dzīvi labvēlīgā vidē.

Rubulis norāda, ka "iedzīvotāji ir ilgstoši cīnījušies pret nelikumīgām būvniecības iecerēm Lielā Baltezera piekrastē, tomēr šomēnes uzsāktā meža izzāģēšana un applūstošās teritorijas uzbēršana nekustamajā īpašumā "Zvaigznīši" ir pielicis punktu pacietībai un cerībai, ka pašvaldības un valsts institūcijas spēs kopīgi nodrošināt vides aizsardzību."

Savukārt Priede norāda, ka "šoreiz iedzīvotāji ir ieguvuši ļoti daudz dokumentālu pierādījumu, un prokuratūrai beidzot jārīkojas, lai Garkalnes pašvaldības atbildīgās amatpersonas saņemtu sodu par radīto kaitējumu apkārtējai videi."

Abi aktīvisti uzsver, ka Ģenerālprokuratūrai ir iesnieguši dokumentus un ziņas, kas norāda uz Garkalnes novada domes tīšu un apzinātu bezdarbību, kā rezultātā ir nodarīts būtisks kaitējums Lielā Baltezera vides aizsargjoslai.

Kā ziņots, Priedi, kurš ir biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītājs, policija pavasarī aizturēja par 50 000 eiro (ap 37 000 latu) izspiešanu. Vēlāk gan lieta tika izbeigta, bet pēc tam Ģenerālprokuratūra izmeklēšanu atjaunoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!