Foto: AFI

Valsts vides dienests (VVD) sagaida, ka SIA "Ventamonjaks" termināļa teritoriju atbrīvos no sašķidrinātā amonjaka līdz 10. maijam, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Viņa stāstīja, ka pirmdien tika sasaukta kārtējā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izveidotās darba grupas sanāksme, lai koordinētu "Ventamonjaka" termināļa atbrīvošanu no bīstamās vielas – sašķidrinātā amonjaka.

Sanāksmē piedalījās uzņēmuma un visu institūciju pārstāvji, kurām savas kompetences ietvaros jāpieņem lēmumi par sankciju piemērošanu vai dažādu atļauju un izņēmumu saskaņošanu ar mērķi atbrīvot saimnieciskos un finanšu resursus, kas ir sankcijām pakļauti. Sēdē par progresu jautājuma risināšanā esot ziņojusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), VVD, Ārlietu ministrija (ĀM), Valsts ieņēmumu dienests un Ventspils brīvostas pārvalde.

Pašlaik, pēc iesaistīto institūciju un "Ventamonjaka" sniegtās informācijas uzklausīšanas, VVD sagaida, ka "Ventamonjaks" ir iespējams izpildīt VVD 20. aprīlī izdotā lēmuma prasību par termināļa teritorijas atbrīvošanu no sašķidrinātā amonjaka līdz 10. maijam.

Līdz 29. aprīlim "Ventamonjaks" VVD neiesniedza detalizētu amonjaka izvešanas plānu. Kā skaidro Jalinska, "Ventamonjaks" nevarēja šādu informāciju iesniegt, pirms nav saņemts FKTK un ĀM vienots atzinums, kuru abas institūcijas plāno sniegt līdz šodienas darba dienas beigām.

Nākamā darba grupas sēde plānota 6. maijā. Tāpat paredzēts, ka līdz 6. maijam jābūt sāktai kuģu kraušanai. Datums izvēlēts ar mērķi laikus identificēt potenciālās problēmas – nepieciešamie atzinumi, saskaņojumi, atļaujas vai citas formalitātes, kas varētu kavēt kravas veiksmīgu izvešanu no termināļa.

Uzņēmums norāda, ka kopš 2. aprīļa Ventspils ostas enkurvietā atrodas divi tankeri – "Clipper Odin" un "Gas Manta" –, kuri ir gatavi nekavējoties pēc kompetentās iestādes atļaujas izsniegšanas kravas iekraušanai un izvešanai sākt šķidrā amonjaka uzpildi.

Kā vēstīts, VVD izdevis lēmumu, ka līdz 10. maijam sašķidrinātais amonjaks no Ventspils ostas termināļa jāizved.

Savukārt līdz 29. aprīlim "Ventamonjakam" bija jāiesniedz VVD informācija, kā tiek plānota sašķidrinātā amonjaka izvešana no termināļa, un izvešanas grafiks.

Līdz amonjaka pilnīgai izvešanai un termināļa pilnīgai atbrīvošanai no amonjaka uzņēmumam jānodrošina sašķidrinātā amonjaka droša uzglabāšana.

Uzņēmums sadarbojoties ar valsts iestādēm un kredītiestādēm, un izveidotā darba grupa, kur iesaistīta arī FKTK, strādā, lai kopīgi rastu vispiemērotāko risinājumu.

Pašlaik nav nekādu indikāciju, kas liecinātu par šīs kravas radītiem riskiem, taču valsts ir gatava pārņemt kravas uzglabāšanu, ja rastos šāda nepieciešamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!