Vides ministrija ir uzsākusi intensīvu darbu pie nacionālā plāna "Plūdu risku novērtēšana un pārvaldība" (turpmāk – Plāns) izstrādes visai Latvijas teritorijai, lai izvērtētu tās ietekmējamību attiecībā uz plūdu veidiem, to atkārtojamību, iespējamajām sekām un zaudējumiem. Plānā tiks noteikti prioritārie pasākumi un vietas, kurās jāveic detalizēti izpētes vai pretplūdu aizsardzības darbi, portālu "Delfi" informēja Vides ministrijas komunikācijas nodaļa.
Saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 15.augusta sēdes (protokola Nr.42, 19.§) rīkojumu "Par koncepciju "Par pasākumiem, kas veicami, lai Jēkabpilī novērstu pēc Pļaviņu HES un tās ūdenskrātuves izveides radušos plūdu draudus"", plūdu draudu novēršanai Jēkabpilī un Pļaviņās paredzēts īstenot īstermiņa pasākumu (esošo aizsargdambju stiprināšanu) plūdu draudu novēršanai. Lai nodrošinātu šo pasākumu īstenošanu, Vides ministrijas atbalstāmo aktivitāšu sarakstā nākamajā Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodā ir noteikta prioritāte "Vides risku samazināšana".

Plānots, ka Plānā iekļautā informācija par nepieciešamajiem pasākumiem plūdu riska novēršanai un samazināšanai, kā arī orientējošie darbu apjomi un orientējošas izmaksas, tiks izmantoti, izstrādājot nacionālo programmu "Vides risku novēršana" Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu piesaistei. Saskaņā ar 2007.gada 14.marta MK rīkojumu Nr. 147 plānu Ministru kabinetā ir jāiesniedz līdz š.g.15.jūnijam un programmu līdz š.g.1. jūlijam. Šīs programmas akceptēšana pavērs ceļu konkrētu projektu virzībai, vispirms jau Jēkabpils -Pļaviņu posmā, kur ir vislielākie plūdu draudi un arī vislielākā izpētes informācija.

Pēc Plāna apstiprināšanas pašvaldībām plūdu riski būs jāņem vērā savos plānojumos un apdrošinātājiem, vērtējot šādiem riskiem pakļautus īpašumus. Vides ministrija sagaida aktīvu iesaistīšanos no lielo pilsētu pašvaldībām un Daugavas HES kaskādes operatora, kā arī mazo HES īpašniekiem Plāna īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!