Vides valsts inspektoriem būs tiesības Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā, kā arī īpaši aizsargājamās dabas teritorijās apturēt pretlikumīgi iebraukušos transporta līdzekļus un sodīt to vadītājus, - paredz šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pirms 2.lasījuma parlamentā sagatavotie grozījumi likumā par vides aizsardzību.
Deputāti konceptuāli vienojās atbalstīt vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) priekšlikumu, kas nosaka: ja pārkāptas normatīvajos aktos noteiktās prasības par automašīnu stāvēšanu kāpu aizsargjoslā vai aizsargājamajā dabas teritorijā, transportlīdzekļa vadītājs neatrodas pie sava auto, inspektors var noformēt protokolu, atstājot paziņojumu par uzlikto naudas sodu. Inspektoriem, kuri soda transportlīdzekļus, jābūt formas tērpā.

Pret vides valsts inspektoru tiesībām apturēt transportlīdzekļus un sodīt to vadītājus iebilst Ceļu satiksmes drošības direkcija.

Kā šodien sēdē skaidroja CSDD Juridiskā departamenta pārstāvis, patlaban likumos noteikts, ka tiesības apturēt transportlīdzekli uz ceļa ir tikai policijai. Iepriekš valdības līmenī panākta konceptuāla vienošanās, ka nevienai citai struktūrai šādas tiesības netiks deleģētas. Autovadītājiem ir skaidri jāzina, kas viņus var apturēt, uzsvēra CSDD pārstāvji.

Deputāti piekrita viedoklim, ka uz ceļiem apturēt auto var tikai policijas darbinieki, tāpēc vienojās, ka inspektori apturēt un sodīt automašīnu vadītājus varēs tikai tad, ja to spēkrati atradīsies ārpus ceļiem. Kā sacīja komisijas deputāts Indulis Emsis (ZZS), esot bieži gadījumi, kad "pārkāpēji izmanto džipus un brauc pa neceļiem".

"Neviens policists gan nav manīts, ka patrulētu kāpu zonā," ekspremjeram piekrita komisijas deputāte Anna Seile (TB/LNNK).

Tika atbalstīts Saeimas Juridiskā biroja aicinājums noteikt pārejas noteikumos, ka grozījumi stājas spēkā pēc attiecīgu izmaiņu pieņemšanas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

CSDD aicināja pieņemt arī attiecīgus grozījumus Ceļu satiksmes likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!