Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts izglītības satura centrs (VISC) publicējis 2021./2022. mācību gada eksāmenu programmas. Arī šogad, lai iegūtu atestātu par vidējo izglītību, skolēniem nebūs obligāti jākārto ceturtais jeb izvēles eksāmens, liecina VISC mājaslapā publicētā informācija.

To nosaka 2021. gadā gadā veiktie grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 3. septembra noteikumos Nr. 416 "Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem".

Šogad skolēni, kuri sākuši mācības atbilstoši iepriekšējam standartam pēdējo reizi kārtos tiem atbilstošus eksāmenus. Eksāmenus, kas atbilstoši iepriekšējam mācību standartam, kārtos tikai 12. klašu vai 3. kursa un 4. kursa audzēkņi profesionālajās izglītības iestādē.

Vidusskolas beidzējiem šogad obligāti būs jākārto eksāmens latviešu valodā, vienā svešvalodā un matemātikā.

Lai arī vidusskolas topošajiem absolventiem šogad ceturtais eksāmens nav obligāts, skolēns to var arī kārtot, ja, piemēram, tas nepieciešams, lai iestātos izraudzītajā augstskolā.

Visos eksāmenos jāsasniedz 5% slieksnis, lai būtu nokārtots eksāmens.

Ja gadījumā skolēns 2022.gadā neiegūs vidējo izglītību, piemēram, eksāmenā iegūs nepieciešamos 5%, 2023. gadā eksāmenu būs jākārto atbilstoši jaunā standarta prasībām, tas ir, jākārto visi eksāmeni (optimālajā un/vai augstākajā līmenī).

Kopumā šogad eksāmenu programmu kārtība būs šāda: vienā mācību priekšmetā notiks dažādi eksāmeni. Šis ir pirmais mācību gads, kad 11. klases skolēni vai 2. kursa audzēkņi varēs kārtot eksāmenus saskaņā ar jauno vispārējās vidējās izglītības standartu.

Vairāk par eksāmeniem saskajā ar jauno vispārējās vidējās izglītības standartu var lasīt šeit.

2021./2022. mācību gada noslēguma pārbaudījumu programmas visos mācību priekšmetos pieejamas šeit. Savukārt noslēgumu darbu laiga grafiku var meklēt šeit.

Kā raksta VISC, šobrīd plānots, ka noslēguma pārbaudījumus skolēni kārtos klātienē. Ja epidemioloģisko apstākļu dēļ nebūs iespējas organizēt eksāmenus noteiktajos laikos, tad tie tiks kārtoti papildtermiņos.

Tas pats attiecināms uz tiem skolēniem, kuri saslimšanas vai karantīnas/pašizolācijas dēļ nevarēs ierasties uz eksāmenu klātienē, to būs iespēja kārtot papildtermiņā.

Arī šogad tiks organizēti arī 3. un 6. klases diagnosticējošie darbi. Tos paredzēts veikt klātienē. Ja konkrētajā dienā klasē vai skolā nevar notikt mācības klātienē, tad izglītības iestāde var skolēniem nosūtīt darbu veikt attālināti vai izvēlas citu diagnosticējošā darba veikšanas dienu līdz pavasara brīvlaikam.

Šobrīd ikvienam skolēnam un skolotājam ir iespēja izpētīt un izpildīt iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumus kā arī iepazīties ar metodiskajiem materiāliem, kas būtiski palīdzēs sagatavoties pārbaudes darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!