Foto: DELFI

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pirmdien nolēma atzīt un izpildīt Latvijā Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas tiesneša lēmumu - iesaldēšanas rīkojumu par Ventspils mēram Aivaram Lembergam piederošo aktīvu arestu, attiecinot to arī uz Latvijā esošajiem Lemberga aktīviem, liecina tiesas lēmums, ko "NASDAQ OMX Riga" biržas mājaslapā publicējusi AS "Latvijas Kuģniecība" (LK).

Šis lēmums ir pieņemts tiesas procesā "Antonio Gramsci Shipping" un citi pret Aivaru Lembergu un citiem, kurš plašākai Latvijas publikai kļuva zināms pagājušā gada vasarā, kad no tā materiāliem noplūda liecības par to, kā Andris Šķēle un Aivars Lembergs savulaik "pie galda" vienojušies par LK privatizāciju.

Latvijas publiskajā telpā daudz apskatīto "Ventspils ekonomisko karu" terminoloģijā šo Anglijā notiekošo tiesvedību vienkāršiem vārdiem var nosaukt par LK holdingu pārņēmušā "Vitol" tiesāšanos ar personām, kuras, viņuprāt, holdingu iztukšojušas, kā rezultātā "Vitol" savulaik investējis "tukšā čaulā".

Vidzemes priekšpilsētas tiesa pirmdien izskatīja un apmierināja "Antonio Gramsci Shipping" un vēl vairāku kompāniju pilnvarotā pārstāvja Uģa Grūbes pieteikumu par 20.aprīlī tiesneša Bartona Londonā izdotā lēmuma atzīšanu un izpildīšanu pilnā apjomā Latvijas Republikā, kā arī par tā izpildīšanas nodrošināšanu.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa noteica Lembergam aizliegumu Latvijā veikt ar Londonas tiesas lēmumu aizliegtās darbības tajā noteiktajā apjomā. Šis lēmums stājas spēkā nekavējoties, bet 30 dienu laikā to var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Grūbes pieteikumā norādīts, ka tiesneša Bartona lietvedībā atrodas apvienota lieta, kurā "Antonio Gramsci Shipping" un citi vēršas pret Lembergu un citiem "par netaisnīgi iedzīvotā un zaudējumu piedziņu" ar prasījuma summu pret Lembergu 135 miljonu ASV dolāru apjomā.

Ar 20.aprīļa tiesneša Bartona rīkojumu par arestu Lembergs līdz turpmākajam tiesas rīkojumam nedrīkst jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību jebkuriem viņa aktīviem līdz 135 miljonu ASV dolāru jeb 66,69 miljonu latu vērtībai, neatkarīgi no tā, vai tie atrodas Anglijā un Velsā vai ārpus tām. Rīkojums zaudēs spēku, ja Lembergs sniegs nodrošinājumu, iemaksājot tiesā 135 miljonus dolāru, vai sniegs nodrošinājumu šīs summas vērtībā citā veidā, vienojoties par to ar pieteicēju juristiem.

Iesaldēšanas rīkojums par arestu attiecas uz visiem Lemberga aktīviem, neatkarīgi no tā, vai tie ir vai nav uz viņa paša vārda, un vai tie ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Rīkojuma izpratnē Lemberga aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura viņam ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai rīkoties ar to kā ar sev piederošu. Rīkojumā minēts - uzskatāms, ka Lembergam ir šāda vara, "ja trešā persona tur vai kontrolē aktīvu saskaņā ar viņa tiešiem un netiešiem rīkojumiem".

Ievērojot to, ka Lemberga aktīvi atrodas Latvijā, kas konstatēts arī ar 20.aprīļa rīkojumu, pieteicēji vēlējās izmantot savas tiesības legalizēt un izpildīt rīkojumu Latvijā. Lielbritānijas Komerctiesa arī atļāvusi prasīt izpildīt rīkojumu pret Lembergu Latvijā.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēmumā atsaucas uz Eiropas Savienības regulas nosacījumu, ka "dalībvalstī pieņemts spriedums bez kādas īpašas procedūras atzīstams pārējās dalībvalstīs". "Ņemot vērā, ka Komerctiesas izdotajā apliecībā ir norādīts, ka rīkojums ir izpildāms izcelsmes dalībvalstī Anglijā pret atbildētāju Aivaru Lembergu, ir secināms, ka rīkojums ir pakļaujams izpildei Latvijā," teikts lēmumā. Regula arī paredz, ka persona, pret kuru celta izpildīšanas prasība, šajā tiesvedības posmā nav tiesīga ne uz kādiem iesniegumiem prasības sakarā.

Pieteikuma izskatīšanā tiesnese arī pārliecinājās, ka attiecībā uz Bartona iesaldēšanas rīkojumu nepastāv Civilprocesa likumā paredzētie ārvalsts tiesas nolēmuma neatzīšanas pamati, piemēram, ka nolēmums nav stājies likumīgā spēkā vai ka tā atzīšana būtu pretrunā ar Latvijas sabiedrisko iekārtu.

Kā ziņots, "Delfi" rīcībā esošais prasības nodrošinājuma lēmums uzskaita virkni aktīvu, kurus Anglijas tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus. Kā redzams no šī raksta pielikumā publicētās dokumenta kopijas, Anglijas tiesa uzskata, ka par Lemberga aktīviem atzīstami arī visi tie īpašumi, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai – piemēram, māja Rīgā O.Vācieša ielā (D pielikumā), patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, "Venceb", "Ventbunkers", "Inter-Rīga", "Puses", "Ventplac", "Euridice", "Hinch", "Kaywood", "Yelverton" un citās (E pielikumā), vērtslietas, piemēram, aproču pogas (F pielikumā), vērtspapīri (G pielikumā), automašīna "Opel Tigra" (H pielikumā), konti virknē Latvijas un ārvalstu banku, ieskaitot pavasarī Latvijas publiskajā telpā plašu rezonansi izraisījušos portāla Pietiek.com atklātos 85 miljonus ASV dolāru "V.P. Bank" Luksemburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!