Foto: Shutterstock
Ja nevakcinēts bērns smagi saslimst ar slimību, no kuras var pasargāt vakcīna, nelaimē bieži tiek vainota vecāku nolaidība vai ticēšana māņiem, taču iemesli mēdz būt arī citi: mediķu vaina, neinformējot par potēšanos, vai arī nelaimīga apstākļu sakritība. Ārsti atgādina: daudzas traģēdijas varētu izskaust, ja visa sabiedrība būtu veidojusi sev apkārt aizsardzības tīklu, proti, vakcinējusies, lai ne tikai sevi, bet arī apkārtējos pasargātu no smagas slimības sekām.

Bērnu slimnīcas ārstu redzeslokā šogad nonāca gadījums, kāds nebija redzēts gadu desmitiem. Kādam bērnam, kurš pirms vairākiem gadiem zīdaiņa vecumā bija viegli pārslimojis masalas, pēkšņi uzplaiksnīja centrālajā nervu sistēmā "snaudošās" slimības smagas komplikācijas – subakūts sklerotisks panencefalīts. Bērns vēl nebija vakcinēts, jo ar masalām saslima pirms vakcinēšanas vecuma sasniegšanas, kas ir vien 12-15 mēnešos. Pēc ārstu teiktā, šī ģimene noteikti nebija vakcinācijas pretinieki, māte pat ļoti sekojusi līdzi bērnu vakcinācijas kalendāram.

Šo masalu vēlīno komplikāciju ārsti sauc par retu, un pasaulē vēl pēta un meklē, kā bērnus izglābt no fatālā slimības iznākuma. Vienīgā mācība, ārstu ieskatā, ir nodrošināt vakcinētu sabiedrību, lai citus, piemēram, vēl nevakcinētos neinficētu. "Šī slimība nav ārstējama nekur pasaulē, tā ir fatāla. Iepriekš veseli bērni, kuriem attīstās šī komplikācija, būtībā mirst. Ja saslimst ar masalām līdz gada vecumam, tad vēlīnās komplikācijas sastopamība, lai arī reta, ir vismaz desmitreiz biežāka, nekā saslimstot ar masalām vēlākā vecumā," tā par šīm retajām komplikācijām saka Bērnu slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska. "Tā ir klasiskā vēlīnā komplikācija, par kuru daudziem liekas, ka mēs tikai biedējam". Ārvalstīs zinātnieki šobrīd meklē risinājumus, kā ar šo slimību cīnīties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!