Viena mājsaimniecība drīkstēs ciemoties pie otras mājsaimniecības iekštelpās līdz 10 personām, bet ārā divas mājsaimniecības drīkstēs privāti pulcēties līdz 20 personām, otrdien, 1. jūnijā, lēma valdība.

Šie atvieglojumi attiecas uz visiem iedzīvotājiem.

Papildu Veselības ministrijas (VM) valdībai iesniegtais noteikumu projekts paredz no šobrīd spēkā esošajiem bēru un kristību ceremoniju norises nosacījumiem svītrot vārdus "neatliekamos gadījumos", tas nozīmē, ka cilvēkiem būs iespējams vairāk plānot šo būtisko ceremoniju norisi.

Bēru un kristību ceremoniju organizēšanā pastāvošais divu mājsaimniecību ierobežojums tiek svītrots. Vēl bēru un kristību ceremoniju organizēšanā tiek ieviests princips, kas ārā atļauj pulcēties līdz 20 personām, savukārt iekštelpās – līdz 10 cilvēkiem.

Tiesiskā regulējuma mērķis un būtība ir skaidri norādīt, ka privāti pasākumi un privāta pulcēšanās divu mājsaimniecību ietvaros līdz 10 personām ir iespējama arī iekštelpās, bet ārā – līdz 20 personām, uzsver VM.

Ņemot vērā, ka epidemioloģiskā situācija ir uzlabojusies, tika pieņemti šie ierobežojumu atvieglojumi.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra publicēto informāciju par Covid-19 izplatību Latvijā, uz šī gada 31. maiju Covid-19 kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem jau ir samazinājusies līdz rādītājam 266, kas apliecina to, ka saslimstības izplatība strauji mazinās un ievestie ierobežojošie pasākumi ir bijuši efektīvi, pamatojumā uzsver VM.

Atvieglojumi stāsies spēkā dienu pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", portālam "Delfi" apstiprināja ministrijā.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta datiem, līdz šī gada 25. maijam ar vismaz vienu vakcīnas devu ir vakcinēti 28,9 % pieaugušo iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem. Vakcinācijas kursu ir pabeiguši 12,6 % pieaugušo iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem.

Pieaugošā vakcinācijas aptvere liecina par visu vakcinācijas iestāžu sasniegto tempu vakcinācijas rādītāju uzlabošanā, kas ir būtiski kolektīvās imunitātes ātrākai sasniegšanai, uzsver VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!