Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas uzņēmums "Atlas Aerospace" nevar piegādāt Ukrainas Aizsardzības ministrijas pasūtītos bezpilota lidaparātus, jo ir radušās problēmas ar banku "Swedbank", kura kavējot darījuma pārbaudi, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Personīgā lieta".

Uzņēmums specializējas profesionālo dronu būvniecībā. Tos var izmantot gan miermīlīgiem nolūkiem, piemēram, lauksaimniecībā, gan militāriem nolūkiem, piemēram, tanku noteikšanai termovizorā. Ukrainas kara priekšvakarā "Atlas Aerospace" noslēdza vienošanos ar Ukrainas Aizsardzības ministriju par lielas bezpilota lidaparātu partijas piegādi, taču tagad tā nevarot iegādāties detaļas, jo "Swedbank", kurā uzņēmumam ir konts, kavējoties ar darījuma pārbaudi.

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmumam atbalstu centies sniegt Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons, nosūtot vēstuli bankai.

AM apliecina, ka uzņēmumam ir izsniegtas visas nepieciešamās atļaujas, lai nodrošinātu šo ierīču piegādi un nodošanu Ukrainas Aizsardzības ministrijai.

Savukārt "Swedbank" sakot, ka pats dronu darījums esot netipisks un prasot papildu uzmanību. "Šis klients ar piegādēm armijai strādā tikai pēc kara sākuma Ukrainā. Ir trīs nedēļas. Tas nozīmē, ka trīs nedēļu laikā jāiesniedz visi galvenie dokumenti. Visi šie līgumi, pilnvaras no AM," izteicies "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

Bankas rīcībā neesot līguma par dronu piegādi, ko nenoliedz arī "Atlas Aerospace" vadītājs Ivans Tolčinskis. Turklāt pašu ierīci apmaksā nevis Ukrainas Aizsardzības ministrija, bet gan vietējais labdarības fonds "Come Back Alive" ar bitkoiniem nedaudz vairāk nekā trīs miljonu eiro vērtībā.

"Tā kā Ukrainas Aizsardzības ministrijai šobrīd būs grūti pārskaitīt tik lielu summu, to dara labdarības fonds. Šī organizācija teica, ka mums tagad ir ziedojumi un mēs esam gatavi tos nodot "Atlas Aerospace", lai iepirktu dronus," uzsver Tolčinskis, papildinot, ka Ukrainas pusei nav laika izstrādāt līgumu.

Savukārt šodien bankas pārstāvis Krops aģentūrai LETA pauda, ka situācija jau ir mainījusies, darījums vairs nav "iestrēdzis" un ir izpildīts, bet uzņēmumam nekādi ierobežojumi likti nav.

"Uzņēmums, kurš apņēmies piegādāt dronus, pats atzinis, ka situācija kara dēļ nav no labākajām, jo uzņēmums nav paspējis noslēgt līgumu ar dronu saņēmējiem. Papildus tam uzņēmums atzinis, ka saņem samaksu par droniem, tostarp priekšapmaksā, kriptovalūtā. Kredītiestādēm ir pienākums pārbaudīt šādus darījumus. Pēc tam, kad klients iesniedza visus dokumentus (18. un 21.martā), nākošajā dienā banka ir saskaņojusi visas nepieciešamās darbības," uzsver banka, ""Swedbank" nevienā brīdī nav ierobežojusi uzņēmumam iespēju veikt norēķinus par sastāvdaļu iepirkumu."

"Swedbank" pauž neizpratni par esošo situāciju, jo uzņēmums nebija izteicis neapmierinātību bankai personīgi. Banka uzsvēra, ka Ukraina vienmēr ir bijusi augsta riska valsts, jo tā nav Eiropas Savienībā.

Jau vēstīts, ka Krievija jau ilgāk nekā mēnesi vērš karadarbību pret Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!