Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien, apelācijas instancē izskatot vienu no Talsu traģēdijas lietām, nolēma par labu negadījumā bojā gājušā zēna vecākiem no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) piedzīt 20 000 latu kompensāciju, informē tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Tiesa otrdien pasludināja saīsināto spriedumu traģēdijā bojā gājušā 13 gadus vecā zēna vecāku prasībā pret Latvijas valsti, kurā bija lūgts piedzīt solidāri no atbildētājiem 500 000 latu par labu katram no bojā gājušā dēla vecākiem - kopā 1 000 000 latu. Apelācijas instances tiesa nosprieda piedzīt no VUGD 20 000 latu, bet pārējā daļā prasību noraidīja.

Motivēts tiesas spriedums būs pieejams 30.martā. Pēc pilna sprieduma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Prasību tiesā par morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu no Iekšlietu ministrijas un VUGD prasītāji cēla 2006.gada 18.septembrī. Prasības pieteikumā norādīts, ka 1997.gada 28.jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas organizētajos ugunsdzēsēju un policijas svētkos, krītot autopacēlāja grozam, gāja bojā prasītāju 13 gadus vecais dēls.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 2.aprīlī nosprieda piedzīt no Iekšlietu ministrijas un VUGD solidāri atlīdzību par morālo kaitējumu 50 000 latu apjomā par labu katram no bojā gājušā zēna vecākiem jeb kopumā 100 000 latu.

Apelācijas instances tiesa iepriekš lietu skatīja 2008.gada 30. oktobrī, nolemjot par labu prasītājiem no Latvijas valsts VUGD personā piedzīt atlīdzību par morālo kaitējumu 100 000 latu apjomā.

Taču, izskatot lietu kasācijas kārtībā, AT Senāts 2009.gada 16.decembrī apelācijas instances tiesas spriedumu atcēla daļā par piedzītās atlīdzības par morālo kaitējumu apmēru un nodeva lietu jaunai izskatīšanai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka spriedums civilprasībās Talsu traģēdijas lietā stājies spēkā tikai vienā lietā, un no valsts par labu traģēdijā cietušajam piedzīti 100 000 latu.

Traģēdija notika 1997.gadā IeM rīkotajos svētkos, kuros, lūstot autopacēlāja strēlei, no 19 metru augstuma nokrita grozs ar 22 cilvēkiem. Kritienā dzīvību zaudēja deviņi bērni, bet vēl vairāki tika smagi savainoti. Pēc traģēdijas no amata atkāpās toreizējais iekšlietu ministrs Dainis Turlais.

2002.gadā krimināllietā, kas bija ierosināta par traģēdiju, tiesa attaisnoja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, savukārt bijušajam VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriests nosacīts brīvības atņemšanas sods uz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!